Góralska tradycja we wnętrzach i na talerzach

Artykuł sponsorowany Zaktualizowano 
Kotleciki jagnięce, oscypek z grilla, wędzony pstrąg, rydze z Podhala, zupa bryndzowa, filet z jesiotra - takich oto pyszności można skosztować w restauracji Góralska Tradycja.

Miejsce to niezwykłe i punkt obowiązkowy każdej wycieczki na Podhale. Ta właśnie restauracja łączy bowiem zakopiańską tradycję i regionalną kuchnię. Kto chce poczuć i zobaczyć zakopiański styl, koniecznie musi odwiedzić to miejsce. Przepiękne wnętrza, doskonałe jedzenie i niepowtarzalny widok na Tatry czynią Góralską Tradycję miejscem bardzo ciekawym.

- Inspirację do stworzenia tak wyjątkowego wnętrza czerpaliśmy z twórczości Stanisława Witkiewicza - mówi Albert Bachleda-Curuś, jeden z właścicieli restauracji. - To właśnie Witkiewicz stworzył styl zakopiański, teraz niestety trochę zapomniany, zepchnięty przez komercję na margines. Niegdyś Zakopane było kulturalnym centrum, przyciągającym najlepszych artystów z całej Polski. Chcemy przywrócić te tradycje i sprawić, aby na nowo odkryto piękno podhalańskiej kultury - dodaje Bachleda.

W Góralskiej Tradycji dopracowany jest każdy detal. Ręcznie wykonane elementy drewniane, stoły i stołki, wyjątkowy bar i przepiękna szafa na wina, miesiącami tkane gobeliny i zdobnicze elementy kute - to efekt kilkunastu miesięcy pracy fachowców od lat związanych z góralską sztuką i rzemiosłem. Dzięki nim we wnętrzu restauracji podziwiać można bogate formy zdobnicze i snycerskie.

Rzemieślnikiem i artystą w swoim fachu jest również szef kuchni - Dariusz Siciarz. Bawi się smakami, odkrywa na nowo te dawne, tworząc kompozycje, które zachwycają zarówno smakiem, jak i wyrafinowaną formą. Łącząc to co najlepsze w kuchni międzynarodowej i regionalnej, tworzy wyjątkowe, kulinarne arcydzieła, którym nie sposób się oprzeć. Jego umiejętności od wielu lat doceniają wielbiciele dobrej kuchni, wiedząc, że doświadczenie i talent gwarantują najwyższą jakość i niepowtarzalny smak serwowanych potraw.

I to potraw prawdziwych, góralskich. Wspomnieć trzeba, że kuchnia góralska to kuchnia trudna. Dlatego w Zakopanem łatwiej spotkać pizzerię czy kebab niż restaurację serwującą dobre, tradycyjne góralskie dania.

Dariusz Siciarz, szef kuchni, stara się jednak przywrócić smaki podhalańskie. To dlatego w karcie królują dania z baraniny i jagnięciny. - Jagnięcina to mięso, które niełatwo przyrządzić, jednak cały włożony w przygotowanie dania trud jest wart efektów - zapewnia Dariusz Siciarz. - Kluczem do sukcesu jest mięso dobrej jakości i odpowiednio przygotowana marynata - przypomina.

Serwowana w Góralskiej Tradycji gicz jagnięca to jedno z najchętniej zamawianych dań. Sekret jej smaku kryje się w autorskiej marynacie i kilkudniowym, wieloetapowym procesie przygotowania.

Wśród serów, którymi Zakopane stoi, czołową pozycję zajmuje oscypek - twardy, bardzo słony ser wędzony. Inny regionalny ser góralski to bryndza o lekkiej konsystencji i intensywnym, słonym smaku. Właśnie ten ser wykorzystał Dariusz Siciarz, tworząc swój autorski przepis na zupę bryndzową.

Do flagowych, podhalańskich przysmaków należy również kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej. Dobrą kwaśnicę poznać można po intensywnym, kwaśnym smaku, jednak, jak zauważa Dariusz Siciarz, ciężko teraz o prawdziwą kwaśnicę. Tradycyjnie do zupy tej nie dodaje się bowiem warzyw innych niż ziemniaki - w przeciwnym razie otrzymamy zwyczajny kapuśniak.

- Nasza kuchnia to połączenie góralskiej tradycji z nowoczesnością - zapewnia szef kuchni w Góralskiej Tradycji. - Podajemy oscypka tradycyjnie, z boczkiem i żurawiną, ale i w nowych aranżacjach, ze szparagami i rydzami. Bryndzę serwujemy zapiekaną w szpeku i z figami, a zupę rydzową zapiekamy w cieście francuskim. Te niezwykłe połączenia smaków to wspaniała, kulinarna przygoda i wyjątkowo smaczny sposób na poznanie podhalańskiej kuchni - dodaje.

Dlatego, gdy chcemy spróbować tradycyjnej kuchni zakopiańskiej i przy okazji zachwycić się architekturą, polecamy Góralską Tradycję w pasażu handlowym przy Krupówkach. Nie pożałujecie!

Wideo

Więcej na temat:

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3