Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Menu piknikowe. Przepisy kulinarne na idealny piknik! [ZDJĘCIA]

kr
Ciasto: 2 szklanki mąki, 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 100-120 ml ciepłej wody.
Farsz: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 ząbki czosnku, świeży tymianek, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i oliwę, ciasto wyrabiaj aż stanie się elastyczne, im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym będzie miało w sobie więcej pęcherzyków powietrza, czyli będzie lżejsze, więc warto się potrudzić. Ciasto podziel na 4-6 porcji. Każdą z nich wałkuj na cienki placek, a następnie podpiekaj na patelni bez tłuszczu około 40 sekund z każdej strony. Warzywa pokrój w cienkie plastry, grilluj na patelni, a następnie przełóż do naczynia, posyp tymiankiem, posiekanym czosnkiem, oliwą, dodaj też sól i pieprz, odstaw na min. 15 minut. Warzywa kładź na tortilli (możesz też dodać sery, np. mozarellę albo fetę) i zwijaj tak, aby farsz nie wyciekał. Całość zawiń w folię i w drogę!
Ciasto: 2 szklanki mąki, 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 100-120 ml ciepłej wody. Farsz: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 ząbki czosnku, świeży tymianek, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i oliwę, ciasto wyrabiaj aż stanie się elastyczne, im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym będzie miało w sobie więcej pęcherzyków powietrza, czyli będzie lżejsze, więc warto się potrudzić. Ciasto podziel na 4-6 porcji. Każdą z nich wałkuj na cienki placek, a następnie podpiekaj na patelni bez tłuszczu około 40 sekund z każdej strony. Warzywa pokrój w cienkie plastry, grilluj na patelni, a następnie przełóż do naczynia, posyp tymiankiem, posiekanym czosnkiem, oliwą, dodaj też sól i pieprz, odstaw na min. 15 minut. Warzywa kładź na tortilli (możesz też dodać sery, np. mozarellę albo fetę) i zwijaj tak, aby farsz nie wyciekał. Całość zawiń w folię i w drogę! fot. Polskapress
Choć długi majówkowy weekend już za nami, na pikniki i wycieczki za miasto jeszcze nieraz pewnie wyjedziemy. I nieraz głowić się będziemy, co też ze sobą zabrać na zieloną trawkę. Podpowiadamy co możecie przygotować. Więcej inspiracji znajdziecie na stronie www.smakikrakowa.pl

Zobacz także:Dania idealne na majowy piknik

Źródło:Dzień Dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto