Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź przepisy na dania z grzybami!

Redakcja
Borowiki w śmietanie

Składniki: 500 g prawdziwków, 400 ml kwaśnej śmietany, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, masło, kasza gryczana 

Przygotowanie: Kaszę opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą w proporcjach 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, potem ściągnij kaszę z ognia i pozostaw pod przykryciem przez około 10 minut. Grzyby oczyść, pokrój w dość grubą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż je na odrobinie masła, po chwili dodaj grzyby i tymianek, smaż przez kilka minut, następnie do śmietany dodaj odrobinę grzybów, wymieszaj i przelej całość z powrotem do naczynia (dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Duś na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku. Gotowe borowiki podawaj z kaszą, możesz je posypać tymiankiem lub natką pietruszki.
Borowiki w śmietanie Składniki: 500 g prawdziwków, 400 ml kwaśnej śmietany, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, masło, kasza gryczana Przygotowanie: Kaszę opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą w proporcjach 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, potem ściągnij kaszę z ognia i pozostaw pod przykryciem przez około 10 minut. Grzyby oczyść, pokrój w dość grubą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż je na odrobinie masła, po chwili dodaj grzyby i tymianek, smaż przez kilka minut, następnie do śmietany dodaj odrobinę grzybów, wymieszaj i przelej całość z powrotem do naczynia (dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Duś na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku. Gotowe borowiki podawaj z kaszą, możesz je posypać tymiankiem lub natką pietruszki. Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Dania z grzybami - sprawdź przepisy. Zupa grzybowa, omlet z kurkami, grzyby w śmietanie... Końcówka lata i początek jesieni to okres, w którym można bez problemów znaleźć różnobarwne warzywa na obiad. Ponadto jesień to dobry czas na to by zadbać o to co jemy, by zachować zdrowie w całym sezonie. Jesień to także sezon na grzyby. A z nich możemy wyczarować naprawdę świetne dania. Przedstawiamy TOP 10 przepisów Anny Starmach na najlepsze jesienne dania. Więcej pomysłów i inspiracji znajdziecie na stronie www.smakikrakowa.pl.

Dania z grzybami. Boczniaki z grillowanymi warzywami (Przepis)

Składniki: 4 boczniaki, mała cukinia, mały bakłażan, 1 pomidor, sok z cytryny, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki musztardy, oliwa z oliwek, oregano

Przygotowanie: Warzywa pokrój w cienkie plasterki, razem z grzybami (jeśli grzyby są duże i mięsiste przekrój je w poprzek na cieńsze kawałki), obsyp solą, pieprzem, skrop odrobiną oliwy, grilluj przez kilka minut (oprócz pomidorów) na rozgrzanej patelni grillowej. W miseczce wymieszaj musztardę z miodem i sokiem z cytryny, stopniowo dodawaj oliwę cały czas mieszając. Zgrillowane warzywa, boczniaki i pomidory układaj naprzemiennie na dużym talerzu. Całość skrop obficie miodowym dressingiem, podawaj ze świeżym oregano.

Dania z grzybami. Borowiki w śmietanie (Przepis)

Składniki: 500 g prawdziwków, 400 ml kwaśnej śmietany, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, masło, kasza gryczana

Przygotowanie: Kaszę opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą w proporcjach 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, potem ściągnij kaszę z ognia i pozostaw pod przykryciem przez około 10 minut. Grzyby oczyść, pokrój w dość grubą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż je na odrobinie masła, po chwili dodaj grzyby i tymianek, smaż przez kilka minut, następnie do śmietany dodaj odrobinę grzybów, wymieszaj i przelej całość z powrotem do naczynia (dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Duś na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku. Gotowe borowiki podawaj z kaszą, możesz je posypać tymiankiem lub natką pietruszki.

Dania z grzybami. Puszysty omlet z kurkami (Przepis)

Składniki: 3 jajka, 2 łyżki mleka, natka pietruszki, sól, pieprz, 200 g kurek, 1 szalotka, ewentualnie 1 szklanka białego wina, masło

Przygotowanie: Kurki oczyść dokładnie, szalotkę pokrój, przysmaż ją na odrobinie masła, po chwili dodaj kurki, smaż przez kilka minut, dopraw do smaku. W małej misce ubij lekko jajka, dodaj do nich mleko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz połowę kurek. Masę jajeczną przelej na patelnię z odrobiną masła. Smaż przez kilka minut, przełóż omlet na talerz, pokryj go pozostałymi kurkami, złóż na połowę i podawaj z natką pietruszki.

Dania z grzybami. Kurki z kaszą gryczaną (Przepis)

Składniki: 250g kaszy gryczanej, 500g świeżych kurek, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, 250ml śmietanki kremówki, 2 łyżki masła klarowanego, garść orzechów włoskich, natka pietruszki, 100ml białego wina, 50g parmezanu

Przygotowanie:Kaszę ugotuj „na sypko”. Kurki dokładnie umyj i oczyść z piasku, jeśli są naprawdę duże, przekrój na połowę. Masło rozgrzej na patelni, dodaj posiekane szalotki, potem kurki, zalej je białym winem, a gdy odparuje, dodaj śmietankę, tymianek i gotuj około 10 minut. Dopraw do smaku. Kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej ją sosem kurkowym, posyp świeżo startym parmezanem włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Podawaj z posiekaną pietruszką.

WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 20. "Szabaśnik"

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto