Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na pączki na Tłusty Czwartek 2019. Sprawdzony przepis na pączki domowe i tradycyjne

Redakcja
Przepis na pączki na Tłusty Czwartek 2019.
Przepis na pączki na Tłusty Czwartek 2019. Mariusz Kapala
Tłusty czwartek 2019 tradycyjnie wypada w ostatni czwartek przed Środą Popielcową. Tłusty czwartek to ten dzień w roku, kiedy z czystym sumieniem możemy zarzucić wszystkie diety i ograniczenia i sobie pofolgować. Jak zwykle najpopularniejsze w tłusty czwartek są pączki i faworki. U nas znajdziecie tradycyjny przepis na domowe pączki. Nadziewane różą, marmoladą, z lukrem lub cukrem pudrem. Oto najlepszy przepis na pączki.

Tłusty Czwartek 2019. Ile kalorii ma pączek?

Pączek ważący 70 gramów ma około 300 kalorii. A mimo to nawet ci, którzy się odchudzają, w tłusty czwartek mogą sobie odpuścić i zjeść pączka, jak tradycja nakazuje. Tradycja tłustego czwartku nakazuje, żeby przed zbliżającym się Wielkim Postem najeść się tłusto i do syta. A właśnie tłuste i syte są pączki.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Sprawdzony, prosty przepis na pyszne pączki. Tłusty czwartek 2019 [PRZEPIS]

Tradycyjnie pączki w Polsce smaży się na smalcu i takie są podobno najsmaczniejsze. Kucharze zalecają smażenie na mieszaninie smalcu z olejem przeznaczonym do głębokiego smażenia w stosunku 2:1.

PĄCZKI PRZEPIS. Jak zrobić dobre pączki?

Przepis na pączki a'la Wiesia

10 dag drożdży rozpuścić w 1/4 l mleka, ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki. Przykryć rozczyn i odstawić na ok. 10 min. Oddzielić żółtka od białek. Do 10 żółtek wsypać 15 dag cukru i utrzeć do białości. Wsypać 1 kg mąki, wlać drożdże i resztę mleka (ok. 250 ml), wyrobić ciasto. 2 łyżki roztopionego masła dodać do ciasta, dodać też kieliszek spirytusu i chwilę wszystko wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2019

Gdy wyrośnie do podwójnej objętości, formować kulki wielkości pięści i smażyć na smalcu.

Tłusty czwartek 2019. Przepis na pączki

Przepisem na pączki podzieliła się z nami również nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka bloga Ostra na słodko oraz uczestniczka kulinarnego show Master Chef. Zobaczcie jej przepis na pyszne, puszyste pączki.

Składniki na ok. 25 pączków

  • 500 g mąki tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka 3/2 proc.
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo

  • marmolada truskawkowa
  • tłuszcz do smażenia

Przepis na pączki. Wykonanie

Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i mieć temperaturę pokojową. Do miseczki wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać, włożyć miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka utrzeć na puszystą, biała masę z resztą cukru.
Do miski z mąkę wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać drewnianą łyżką, dodać ubite jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagnieść.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz.
Ciasto, które podwoiło swoją objętość wyciągnąć na stolnicę, jeszcze chwilę wyrobić i rozwałkować na ok. 1,5 cm.
Szklanką wyciąć pączki i ułożyć na podsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut - w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć!

W dużym garnku rozgrzać tłuszcz (ja smażę na oleju) do odpowiedniej temperatury - jest to ok. 180 stopni.
Delikatnie wrzucić pączki i usmażyć z dwóch stron na złoto, odsączyć na papierowym ręczniku.
Lekko wystudzone nadziać marmoladą (ja używam do tego szprycy cukierniczej).
Oblać dużą ilością lukru (cukier puder, sok z cytryny i woda ) lub obsypać cukrem pudrem!
Pycha!

Przepis na pączki. Praktyczne wskazówki

  • 1. Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i mieć temperaturę pokojową.
  • 2.Trzeba się porządnie przyłożyć do wyrabiania, gdyż to m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków.
  • 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna.
  • 4. Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta - jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany.
  • 5. Olej rozgrzewać powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko.
  • 6. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.
  • 7. Temperatura oleju nie może się obniżyć podczas smażenia, bo pączki zaczną chłonąć tłuszcz.
  • 8. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem.
  • 9. Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym. Takie pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni. Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu sięgającym do połowy pączka.

Przepis na domowe pączki z różą

Autor: Magdalena i Stanisław Romkowie
Magdalena i Stanisław Romkowie prowadzą blog Kuchenne Wariacje. I chociaż od pewnego czasu pojawiają się tam wyłącznie dania bezglutenowe, nie brakuje też przepisów tradycyjnych.

Składniki na około 12 pączków

  • 350 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • konfitura z róży
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Wykonanie
Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do tego dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rozpuścić masło.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. W mące zrobić dołek i dodać naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarobić. Następnie dodać żółtka z cukrem i znowu wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykryć ściereczką.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować i wyciąć szklanką kółeczka. Wrzucić na rozgrzany olej. Pączki smażyć na rumiano z obu stron.
Gdy pączki lekko ostygną, nadziać je konfiturą z róży i posypać cukrem pudrem.

Przepis na pączki z różą: łatwy, prosty, szybki przepis na pączki z różą

Autor: Małgorzata Kijowska/daylicooking.pl

Składniki na pączki z różą:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka z pomarańczy i limonki
  • 100 g zimnego masła
  • olej rzepakowy do smażenia (ok. 3-4 szklanki)

Wykonanie - jak zrobić pączki z różą:
Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę, aby drożdże się spieniły. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj. W osobnej misce połącz ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki. Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszaj palcami. Do mąki z masłem dodaj rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszaj drewnianą łyżką. Na stolnicę oprószoną mąką wyłóż ciasto i wyrabiaj je przez 5-6 minut aż będzie gładkie i błyszczące. Nie dosypuj mąki, bo wtedy pączki będą twarde.

Przepis na pączki z różą: jak wyrobić ciasto

Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, przykrywając je z góry ściereczką bawełnianą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę, przykryte bawełnianym ręcznikiem. W rondlu rozgrzej olej. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy. Kiedy pączki już ostygną nadziej je konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Prosty przepis na pączki z różą

Składniki na pączki z różą:
0,75 kg mąki
6 żółtek
10-12 dkg cukru
8-10 dkg stopionego masła
8 dkg drożdży
cukier waniliowy
około 1,5 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki spirytusu (lub ocet spirytusowy)
olejek rumowy(niekoniecznie)
szczypta soli. marmolada różana

Wykonanie - jak zrobić pączki z różą:
Prosty przepis na pączki, krok pierwszy - podgrzewamy mleko. Wsypujemy cukier i drożdże. Czekamy, aż zaczyn podrośnie (ok. 10 min.). Potrzebujemy miski. Wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, dodajemy 6 żółtek i szczyptę soli. Ciasto na pączki niestety musimy wyrabiać ręcznie. Ważne, aby nie było ani za rzadkie ani za gęste. Możemy regulować sprężystość ciasta dolewając ciepłego mleka lub dosypując mąki. Następnie wlewamy do miski rozpuszczone, letnie masło (gdy już ciasto odchodzi od miski). Wyrabiamy ponownie ciasto do momentu, aż przestaje się kleić do rąk i odchodzi od miski. Wówczas wlewamy spirytus. Ciasto na pączki odstawiamy na godzinę i czekamy, aż wyrośnie.

Prosty przepis na pączki, krok drugi - lepimy. Należy rozwałkować ciasto na blacie obsypanym mąką. Następnie bierzemy szklankę i wycinamy kółka. Wkładamy do środka marmoladę i zlepiamy oraz formujemy kulki. Odczekujemy 15 minut, aż pączki wyrosną. Następnie smażymy na mocno rozgrzanym oleju lub smalcu. Gdy pączek zarumieni się z jednej strony, przewracamy go na drugą. Po wyjęciu możemy położyć je na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pączki są gotowe!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na pączki na Tłusty Czwartek 2019. Sprawdzony przepis na pączki domowe i tradycyjne - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto