Przepis na pączki. Jeden z ludowych przesądów mówi, że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się w życiu wiodło. A które pączki smakują najlepiej? Najsmaczniejsze są te oczywiście, zrobione przez nas w domowej kuchni. Jak łatwo zrobić pyszne pączki? Mamy dla was sprawdzone przepisy na idealne pączki. Sprawdź przepisy i zobacz, jakie składniki używają mistrzowie cukierniczy.

Tłusty czwartek 2018. Ile kalorii ma pączek. Jak spalić kalorie z jednego pączka? [NAJLEPSZE SPOSOBY]



Jak zrobić szybko i prosto pyszne pączki? PRZEPIS NA PĄCZKI U nas znajdziecie przepis na pączki z klasycznym nadzieniem z płatków róży, z ajerkoniakiem, ale także z twarogiem albo jabłkiem. PRZEPIS NA PĄCZKI, TŁUSTY CZWARTEK

Tłusty czwartek 2018. Przepis na pyszne pączki. Łatwy i prosty!


Idealny pączek przygotowany jest tylko z naturalnych składników, jest puszysty, złocisty, niezbyt wysoki, z charakterystycznym jaśniejszym pierścieniem. Ten prawdziwy robiony jest przez doświadczonych cukierników, którzy kontrolują wszystkie etapy powstawania tego pysznego deseru. A należy wiedzieć, że od wsypania mąki do polukrowania gotowego już pączka musi minąć ładnych kilka godzin! Bo pączki potrzebują nie tylko najlepszych, naturalnych składników, ale i czasu.

Przepis na pączki na tłusty czwartek. Tradycyjne pączki z nadzieniem z konfiturą wiśniową



Przepis autorstwa Katarzyny Jaworek
Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 50 g drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 dag mąki
  • 50 g margaryny
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • słoiczek konfitury wiśniowej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:
Mleko podgrzać. Do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę. Wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiać ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję konfitury wiśniowej. Brzegi zlepić formując kulę.
Pączki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na pączki na tłusty czwartek. Pączki z kremem kawowym polane białą czekoladą



Składniki:
  • szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 20 g drożdży
  • opakowanie cukru waniliowego
  • płaska łyżka cukru kryształu
  • 600 g mąki tortowej
  • 50 g margaryny
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu


Składniki na krem:
  • 300 ml śmietany 36 proc.
  • łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


Dodatkowo:
  • tabliczka białej czekolady
  • kakaowa posypka do dekoracji
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukry, żółtka oraz sól. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać spirytus oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić krążki. Na rozgrzanym oleju usmażyć pączki na rumiano z dwóch stron.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Przestudzone pączki przekroić na pół i przełożyć kremem kawowym.

Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Czekoladą polać pączki. Wierzch oprószyć kakaową posypką.

Smacznego!

Przepis na pączki na tłusty czwartek. Szybkie i proste pączki z serkiem ricotta.



Przepis autorstwa Anny Cyganik-Idęć

Składniki:
  • 200 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 75 g mąki (ok. pół szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ew. cukru waniliowego)
  • olej/smalec do smażenia
  • cukier puder (do posypania)


Wykonanie:
Serek ricotta wymieszać z jajkami (tak, by masa była jednolita). Dodać resztę składników i wymieszać.
W rondlu podgrzać tłuszcz (proponuję pół na pół olej ze smalcem). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nakładać ciasto łyżeczką na tłuszcz. Smażyć pączki na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy, by ściekł nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.

Przepis na pączki na tłusty czwartek. Pączki serowe



Przepis autorstwa Sylwii Ładyga
Składniki:

serek homo naturalny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sól (szczypta)
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Ser wymieszać z jajkami i cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą - wyrobić na gładką masę.
W garnku rozgrzać olej. Z ciasta urywać po kawałku i formować małe pączki. Smażyć na mocny rumiany kolor, odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

Przepis na pączki na tłusty czwartek. Lekkie pączki z kajmakiem



Przepis autorstwa Doroty Wójcickiej

Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka rumu lub spirytusu
  • litr oleju do smażenia
  • puszka masy kajmakowej do nadziewania


Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa do dekoracji


Wykonanie:
Do kubka pokruszyć drożdże, zasypać czubatą łyżką cukru, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.

Do miski wbić jajka i żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, ubić przez ok. 3-4 minuty. Dodać lekko ciepłe mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i rum, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość ok. 1,3-1,5 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawać kółka. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Olej wylać do szerokiego garnka, rozgrzać do temperatury 165-170 st., smażyć pączki po 2 minuty z każdej strony. Ostudzić. Kajmak przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania (gdyby był za gęsty, lekko podgrzać), wbijać w ostudzone pączki i nadziewać.

Lukier. Do miski wsypać cukier puder, wlać wodę, rozetrzeć łyżką na gęsty lukier. W razie potrzeby, dodać jeszcze łyżeczkę wody. Gotowym lukrem polać po wierzchu wystudzone pączki (po ok. łyżeczce) i ozdobić skórką pomarańczową.


Źródło: kurierlubelski.pl

Wiadomości Kraków, Wydarzenia Kraków

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!