Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

TOP 10 najlepszych letnich przepisów autorstwa Dominiki Wójciak [PRZEGLĄD]

m.cz
Składniki: 6-8 porcji: 2 szklanki (400 g) ugotowanej kaszy jaglanej, 3-4 łyżki klasycznego pesto bazyliowego, 500 g pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka płynnego miodu, ½ łyżeczki suszonego oregano, skórka otarta z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, 2 bulwy kopru włoskiego, 4 łyżki orzeszków piniowych, 200 g sera koziego, 2 garści liści bazylii, sól, świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie: Pesto wymieszaj


  
z ugotowaną na sypko kaszą. Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C termoobieg). Pomidorki przekrój na połówki i ułóż na blasze, przeciętą stroną do góry. Skrop je miodem, posyp solą, oregano i skórką cytrynową. Na końcu skrop pomidorki 1 łyżką oliwy i wstaw do piekarnika na 30 minut. Upieczone wystudź, dodaj do jaglanego kuskusu i wymieszaj. Koper włoski umyj, obierz z zewnętrznych warstw i pokrój w cieniutkie paseczki, dodaj do kuskusu. 

Na talerze wyłóż porcję kuskusu z pomidorkami. Posyp porwanymi liśćmi bazylii. Na wierzchu ułóż pokruszony ser. Podawaj z uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
Składniki: 6-8 porcji: 2 szklanki (400 g) ugotowanej kaszy jaglanej, 3-4 łyżki klasycznego pesto bazyliowego, 500 g pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka płynnego miodu, ½ łyżeczki suszonego oregano, skórka otarta z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, 2 bulwy kopru włoskiego, 4 łyżki orzeszków piniowych, 200 g sera koziego, 2 garści liści bazylii, sól, świeżo mielony czarny pieprz. Przygotowanie: Pesto wymieszaj z ugotowaną na sypko kaszą. Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C termoobieg). Pomidorki przekrój na połówki i ułóż na blasze, przeciętą stroną do góry. Skrop je miodem, posyp solą, oregano i skórką cytrynową. Na końcu skrop pomidorki 1 łyżką oliwy i wstaw do piekarnika na 30 minut. Upieczone wystudź, dodaj do jaglanego kuskusu i wymieszaj. Koper włoski umyj, obierz z zewnętrznych warstw i pokrój w cieniutkie paseczki, dodaj do kuskusu. Na talerze wyłóż porcję kuskusu z pomidorkami. Posyp porwanymi liśćmi bazylii. Na wierzchu ułóż pokruszony ser. Podawaj z uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi. Dominika Wójciak
Lato w pełni, a Ty nie masz pomysłu na zdrowy, lekki posiłek? Poznaj 10 letnich przepisów autorstwa Dominiki Wójciak, zwyciężczyni Masterchefa.

WIDEO: Przepis na energetyczny koktajl na dzień dobry

Źródło: Agencja TVN/x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto