2 z 11
Poprzednie
Następne
Żurek wielkanocny przepis, krzonówka, pituch. Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]
W okresie Wielkanocy w Bobowej nie mogło zabraknąć święconki, czyli barszczu na serwatce z chrzanem z dodatkiem wędzonki. Przepis polecają panie ze Stowarzyszenia Kobiet w Bobowej. Składniki 1 litr serwatki 1/2 litra l wody 2 (lub więcej) jajka na twardo 10 dag wędzonego boczku 10 dag kiełbasy wiejskiej 1 łyżka tartego chrzanu 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pieprz i sól do smaku Wykonanie Do wrzącej wody wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę. Gotować aż wędliny staną się miękkie. Doprowadzić do wrzenia serwatkę, wlać do niej wodę z ugotowanym boczkiem i kiełbasą, dodać chrzan i wlać śmietanę dobrze wymieszaną z mąką. Na koniec dodać jajka. Przyprawić do smaku. Podawać z chlebem lub ziemniakami.