MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Tu znajdziesz lodziarnie w Mysłowicach. Odkryj kuszące samkiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Mysłowicach
Polecane lodziarnie w Mysłowicach NataliaDeriabina
Zobacz, gdzie znajdziesz lodziarnie w Mysłowicach. Z pewnością lody są przez wszystkich kojarzone z sezonem letnim. Chyba nikt nie wyobraża sobie gorącego, słonecznego dnia bez tego orzeźwiającego deseru. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Mysłowicach.

Spis treści

Tutaj zjesz lody w Mysłowicach

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Mysłowicach

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Mysłowicach, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Mysłowicach?

  • Lody włoskie

Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A do tego możemy zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego powodu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie produktów odzwierzęcych. To najczęściej sorbety bądź lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Są równie smaczne, jak te tradycyjne i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Pierwsze lody

W Polsce pisano o lodach już w XVII wieku. Po raz pierwszy przepis na zmrożony deser umieszczono w książce kucharskiej w 1783 roku. W tamtych czasach były one obecne jedynie na królewskim dworze, a po pewnym czasie na stołach szlacheckich.

W dwudziestoleciu międzywojennym zaczęło być modne uczęszczanie do cukierni i lodziarni. Lody można było nabyć również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, oferta zaś zawierała podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na myslowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto