Warszawska restauracja jedną z najlepszych na świecie
Restaurację Opasły Tom stworzyli Agnieszka Kręglicka i Marcin Kręglicki, restauratorzy od ponad trzydziestu lat kreujący warszawską scenę gastronomiczną, właściciele pięciu restauracji etnicznych, działu cateringu, twórcy Targu Rolniczego w Fortecy.
Opasły Tom oferuje kuchnię polską w autorskiej interpretacji. Zaprasza do współpracy szefów kuchni-rezydentów, którzy czerpiąc ze swojego doświadczenia i talentu, prezentują ją w niepowtarzalnej formie. Zimą 2021/22 swoją rezydencję rozpoczął szef Konrad Kowalski, którego co tydzień można spotkać na targu w Fortecy, gdzie z czułością i uwagą wybiera składniki swoich dań. Kapituła konkursu doceniła szczególnie sezonowość oraz bogaty smak dań proponowanych przez Kowalskiego.
- Koncentrując się na sezonowym produkcie, odkrywając jego niuanse, wydobywając esencję, szef Kowalski szuka współczesnej definicji polskiego smaku. Tworzy połączenia harmonijne, wyrafinowane i nieoczywiste, chętnie wykorzystuje receptury swojego domu rodzinnego. Pochodzi z Chełma, ma 36 lat, jego ulubione sekcje to ryby oraz desery - piszą przedstawiciele restauracji Opasły Tom.
W restauracji możemy korzystać z obszernej karty z winami produkcji polskiej. Można też spróbować nalewek oraz miodów pitnych, w których specjalizuje się tradycyjne polskie gorzelnictwo.
Przykładowe pozycje z menu Opasłego Toma:
- Pączek z ogonów wołowych, consommé wołowe, musztarda za 54 zł
- Dorada na parze, topinambur, słonecznik, jarmuż, sos z jarzębiny za 108 zł
- Polędwica z jelenia, seler, kawa, mus z rodzynek i kaparów za 172 zł
- Prażone jabłko, lody cynamonowe, beza, kruszonka za 39 zł
- Zupa rybna, mus z dorsza, wędzony karp, pikantna oliwa za 47 zł
Najsmaczniej i...najpiękniej!
To nie pierwsze wyróżnienie Opasłego Toma. W 2020 roku wnętrza restauracji zostały wybrane jako jedne z pięciu najpiękniejszych na świecie, według Wallpaper* magazine. O tym wyróżnieniu pisaliśmy tutaj.
Warszawska restauracja ma 260 metrów kwadratowych powierzchni i dwa poziomy. Mieści m.in. winotekę, fine-diningową, półotwartą kuchnię i... bar z czytelnią. Za wnętrze lokalu odpowiada pracownia BUCK.STUDIO."Kiedy w wieku lat 17, Marcin Kręglicki wymarzył swoją pierwszą restaurację, wrócił z wakacji z plecakiem książek kucharskich. Tak rozpoczęło się poznawanie świata przez kulinaria i opowieści o nich. Opasły Tom stworzyliśmy w dawnej księgarni Państwowego Instytutu Wydawniczego, więc mariaż kuchni i książek się pogłębił" - czytamy na stronie restauracji.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?