Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki Lata w Poroninie. Kulinarne zmagania Kół Gospodyń Wiejskich z Podtatrza i ich zachwycające frykasy

Aurelia Lupa
Wideo
od 16 lat
W weekend Poronin zamienił się w kulinarną stolicę Podtatrza. Tu zjechały Koła Gospodyń Wiejskich z kilkunastu miejscowości Podhala, Spiszą i Orawy. Panie powalczyły o laury w konkursie o „Małe co nieco” na najlepszą potrawę z dodatkiem miodu, „Oczy by jadły” na najlepszą dekorację potrawy. Został także rozstrzygnięty powiatowy etap kulinarnej Bitwy Regionów.

"Smaki lata" można było znaleźć na terenie Gminnego Ośrodka Kultury. Stanęły tam stoiska KGW m.in. z Podhala, Spisza i Orawy. W ramach imprezy odbyła się kulinarna Bitwa Regionów. To corocznie zmaganiach o najlepszą regionalną potrawę Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z terenów wiejskich. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. W tym roku to już 8. edycja kulinarnych zmagań. Współorganizatorami konkursu są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Zanim gospodynie rozpoczęły zmagania, uczestniczyły w warsztatach m.in. dekorowania ciast i komponowania herbaty.

Gdy już wystartowało wielkie gotowanie, panie rywalizowały o nagrody finansowe m.in. w konkursach „Oczy By jadły” czyli na najlepiej udekorowaną potrawę. To nagroda Wójta Gminy Poronin, która w tych zmaganiach trafiła do KGW Stasikówka za „Chłopskie koryto - Usy na śliskiej kapuście”. Natomiast wyróżnienia otrzymały m.in. KGW Bukowina Tatrzańska za „Pstrąga w koralach z bukowiańskiego potoku”, KGW Sierockie - za „Wypasione pszczoły” oraz KGW Małe Ciche - za „Baraninę szarpaną na plackach z kapusty kiszonej”.

Z kolei w konkursie „Małe co nieco” o Nagrodę Poseł na Sejm RP Anny Paluch zwyciężyło KGW w Zaskalu - za „Kurczaka dziobniętego pszczołą”.

W kulinarnej Bitwie Regionów w etapie powiatowym triumfowało KGW z Bukowiny Tatrzańskiej za "Wyzdajanego pstrąga z bukowiańskiego potoka". Na drugim miejscu uplasowało się KGW z Sierockiego za "Udziec jagnięcy w sosie miętowym z puree grulowo-oscypkowym, sałatką z pokrzyw i zajęczej koniczyny". Natomiast trzecią lokatę wywalczyło KGW w Małem Cichem - za "Cyrwoną zowiyruchę na królewskich grulach".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Smaki Lata w Poroninie. Kulinarne zmagania Kół Gospodyń Wiejskich z Podtatrza i ich zachwycające frykasy - Gazeta Krakowska

Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto