MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Zobacz również

Ryby wykazały się obojętnością wobec starań wędkarzy. Wolały pewną wędkarkę

Ryby wykazały się obojętnością wobec starań wędkarzy. Wolały pewną wędkarkę

Kolejne zwycięstwo Maxa Verstappena. Tym razem był najszybszy w GP Emilii-Romanii

Kolejne zwycięstwo Maxa Verstappena. Tym razem był najszybszy w GP Emilii-Romanii

Polecamy

Usłyszane po meczu Zgody Malec z Hejnałem Kęty. Piękne słowa Mikołaja Herzyka. WIDEO

Usłyszane po meczu Zgody Malec z Hejnałem Kęty. Piękne słowa Mikołaja Herzyka. WIDEO

Okupacja "Kamionki". Postęp w rozmowach studentów z władzami uczelni

Okupacja "Kamionki". Postęp w rozmowach studentów z władzami uczelni

Wielki sukces kajakarki Startu Nowy Sącz. Zdobyła historyczne złoto ME

Wielki sukces kajakarki Startu Nowy Sącz. Zdobyła historyczne złoto ME