PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ - Składniki na 2 babki:
- 1 kg mąki tortowej (odsypać jedną szklankę i dodać szklankę krupczatki)
- 60 g świeżych drożdży
- 10 żółtek
- około pół litra mleka
- 20 dag stopionego masła
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 3 ugotowane ziemniaki
- około 200 g cukru pudru
- starta skórka z cytrusów
- kieliszek alkoholu (np. rum)
- rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
- pół małej łyżeczki soli
PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ
PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ: Zrobić rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wystudzony tłuszcz.
PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ: Foremki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto (powinno stanowić mniej niż połowę foremki) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ: Piec około 35 minut w temperaturze 160º (do "suchego patyczka").
Autor: Joanna Urbaniec
Z Gwiazdami - Marek Kaliszuk - zapowiedź
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?