MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wielkanocna babka parzona Sylwii Ładygi.
Składniki

1/2...

Babka wielkanocna. Przepisy na baby wielkanocne [TOP 10 PRZEPISÓW]

Wielkanocna babka parzona Sylwii Ładygi. Składniki 1/2 szklanki maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy laska wanilii 5 łyżek cukru pudru Wykonanie Mąkę ziemniaczaną przesiać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Margarynę roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania wlewać po 1 żółtku, a następnie łyżka po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie wlać roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksować. Dodać cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Masę wlać do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Masa powinna sięgać do połowy formy, gdyż znacznie rośnie. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25 minut , a następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze ok. 20 minut na złoto. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić babkę ok. 15 minut. Wyciągnąć, oblać lukrem i obsypać cukrem pudrem.

Zobacz również

Medale krakowian w mistrzostwach Polski w karate kyokushin

NOWE
Medale krakowian w mistrzostwach Polski w karate kyokushin

Porażka Polek w półfinale Women's Series 3x3 FIBA

NOWE
Porażka Polek w półfinale Women's Series 3x3 FIBA

Polecamy

W Wiśle Kraków w sprawie transferów ostatnie słowo będzie należało do trenera

W Wiśle Kraków w sprawie transferów ostatnie słowo będzie należało do trenera

Kilkadziesiąt akcji ratunkowych w Tatrach. TOPR podsumowuje długi weekend

Kilkadziesiąt akcji ratunkowych w Tatrach. TOPR podsumowuje długi weekend

Szwed w Comarch Cracovii, to napastnik

Szwed w Comarch Cracovii, to napastnik