Babka wielkanocna. Przepisy na baby wielkanocne [TOP 10 PRZEPISÓW]
Tradycyjna wielkanocna babka piaskowa według przepisu Marii Mleczko. Składniki 6 jajek 25 dag masła 1/2 kg cukru 1/2 kg mąki 1/2 szklanki mleka olejek migdałowy mały proszek do pieczenia łyżka kakao Wykonanie Utrzeć masło i cukier na gładką masę. Potem dodawać po jednym żółtku, dalej ucierając. Powoli dosypywać po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Ostrożnie wlać mleko, dalej mieszając. Na koniec delikatnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Niewielką ilość ciasta przełożyć do miseczki i wymieszać z kakao. Do formy do pieczenia przełożyć najpierw białe ciasto, potem ciemne i znowu białe. Formę wypełnić tylko do połowy, bo babka urośnie! Formę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Posypać cukrem pudrem. Na święta można dodatkowo udekorować według własnego uznania.