Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Biała kiełbasa na 3 sposoby. Pieczona, w piwie i w sosie chrzanowym. Proste przepisy na wyborne, ciepłe danie na święta i nie tylko

Biała kiełbasa w piwie

Składniki:
- 4-6 białych kiełbas,
- 1 l jasnego piwa,
- 2 cebule
- 4 ogórki kiszone,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki cukru,
- garść suszonych śliwek,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżka octu jabłkowego,
- sól, pieprz.

Jak przygotować białą kiełbasę w piwie?
1. Do garnka wlałam piwo i zaczęłam podgrzewać.
2. Kiełbasy ponakłuwałam widelcem i włożyłam do piwa. Gotowałam na małym ogniu.
3. Na patelnię wysypałam cukier, podgrzałam aż zaczął brązowieć, dodałam 4 łyżki wody i rozmieszałam aż powstał gładki karmel. Przelałam go do garnka z kiełbasą.
4. Jedną cebulę pokroiłam na plastry i wrzuciłam do garnka z kiełbasą.
5. Drugą cebulę poszatkowałam i podsmażyłam na maśle. Dodałam mąkę oraz przyprawy, wymieszałam aż powstała zasmażka.
6. Zasmażkę dodałam do kiełbasy. Zagotowałam.
7. Na koniec dodałam do sosu pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
8. Kiełbasy wyłożyłam na półmisek i polałam sosem.

Zobacz również

Prokuratura złożyła wniosek o uchylenie immunitetu i aresztowanie sędziego Szmydta

Prokuratura złożyła wniosek o uchylenie immunitetu i aresztowanie sędziego Szmydta

Bydgoskie Klasyki Nocą 2024 zaparkowały pod Torbydem w Bydgoszczy – zobaczcie zdjęcia

Bydgoskie Klasyki Nocą 2024 zaparkowały pod Torbydem w Bydgoszczy – zobaczcie zdjęcia

Polecamy

180 filmów, tradycje, niespodzianki. Tak zapowiada się 64. Krakowski Festiwal Filmowy

180 filmów, tradycje, niespodzianki. Tak zapowiada się 64. Krakowski Festiwal Filmowy

GALERIA UFF - artystyczna fotografia w Filharmonii Krakowskiej od 8 maja

GALERIA UFF - artystyczna fotografia w Filharmonii Krakowskiej od 8 maja

Kulisy zdobycia Pucharu Polski, czyli niesamowite trzy dni Wisły Kraków

Kulisy zdobycia Pucharu Polski, czyli niesamowite trzy dni Wisły Kraków