To pilna wiadomość dla smakoszy parówek z Zakładów Mięsnych Unimięs. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące parówek z szynki Simply food o wadze 200 gramów, w którym stwierdzono bakterie Listeria monocytogenes, które stanowią zagrożenie dla ludzkiego zdrowia.
Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g. Obowiązujący termin przydatności do spożycia to 16 czerwca 2018 roku.
Kto kupił parówki o numerze partii 180524001 (numer operatora 28) nie powinien ich spożywać pod żadnym pozorem, szczególnie na surowo. GIS podjął decyzję o wycofaniu tej partii parówek z chrzanowskiej spółki.
ZOBACZ KONIECZNIE:
WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?