Podczas upałów zdrowie i życie pracowników jest dodatkowo narażone. Mogą zdarzyć się osłabienia i omdlenia, a nawet udar słoneczny. Dlatego pracodawca ma obowiązek zapewnić w tym czasie zimne napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników. Przepisy nie precyzują jednak, czy ma to być woda, soki czy inne płyny.
- Jeżeli pracownicy wykonują pracę na otwartej przestrzeni, przy temperaturze powyżej 25 stopni Celsjusza oraz w pomieszczeniach, w których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni Celsjusza, pracodawca musi zapewnić napoje chłodzące – wyjaśnia Barbara Kaszycka, rzecznik prasowy Okręgowego Inspektoratu Pracy.
– Problemem może być to, że pracodawcy wydzielają napoje. A zgodnie z przepisami, pracownicy powinni mieć do nich dostęp przez cały czas i powinno ich być tyle, ile potrzebują – dodaje.
Czytaj więcej: Szef musi pamiętać o wodzie! Co latem pracodawca powinien zapewnić pracownikom?
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?