Drogie masło, owoce, mięso, nawet cukier. Dlaczego żywność drożeje?

MP
Jabłka czy śliwki są drogie, bo wiosną były przymrozki. Mięso, bo zlikwidowano część hodowli. Masło, bo taki jest światowy trend. Ale cukier? Dlaczego żywność tak szybko drożeje?

Czy ceny żywności będą dalej tak dotkliwie rosły? Katarzyna Karpa-Świderek mówi o tym, czy żywność przestanie drożeć.

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny: w sierpniu 2017 r., zarówno w skupie, jak i na targowiskach odnotowano spadek cen większości produktów roślinnych, za wyjątkiem jęczmienia w skupie i ziemniaków na targowiskach. Na targowiskach obniżeniu uległy także ceny żywca rzeźnego, przy jednoczesnym wzroście cen tych produktów w skupie. Na przestrzeni roku na obu rynkach wzrosły ceny podstawowych produktów rolnych. Niższe niż przed rokiem były tylko w skupie ceny ziemniaków, żywca wieprzowego i drobiowego.

Ceny w skupach zdecydowanie różnią się od tych w sklepach. Cóż, w końcu to popyt, a nie rachunek ekonomiczny kształtuje ceny. Tracą producenci i klienci.

Profesor Jerzy Sadowski - lekarz z powołania

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

p
pajuj
No cóż. Przypomnę, ze w zeszłym roku PiS chciał wprowadzić podatek handlowy. Reakcją uprzedzjac były podwyżki cen. Podatku nie ma, a ceny zostały. DOBRA ZMIANA
Dodaj ogłoszenie