Początków mobilnej gastronomi można doszukiwać się w 1866 roku. W drugiej połowie XIX wieku Charles Goodnight, uznawany za prekursora mobilnej gastronomii, zbudował „Chuckwagon”, prototypową kuchnię polową, z której sprzedawał jedzenie pastuchom i podróżnym na Dzikim Zachodzie.
Dzisiaj food trucki popularnej są na całym świecie. W weekend 29/30 czerwca smakołyków pochodzących z rożnych regionów świata możemy skosztować w Redzie w Parku Miejskim, gdzie po raz kolejny odbywa się zlot kuchni na kółkach. W tym roku można zjeść m.in. dania kuchni indyjskiej, hiszpańskie churros, hot dogi, potrawy z kuchni meksykańskiej, frytki belgijskie, azjatyckie pierożki na parze, grillowane kawałki kurczaka, lody tajskie, azjatycki makaron chow mein, podpłomyki własnej produkcji i pierogi, amerykańskie burgery, grillowane ciabatty, kofty wołowe oraz skosztować lemoniady molekularnej.
Swoje stoisko ma także Schronisko dla bezdomnych zwierząt w Dąbrówce. Nie brakuje też atrakcji dla najmłodszych.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?