Owoce przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy cukier (w proporcjach kg cukru/na kg miazgi).
Odstawić w naczyniu na 24 godziny, co kilka godzin mieszając drewnianą łyżką, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Tak powstaje galaretka, którą wystarczy przełożyć do gorących, wyparzonych słoików. Nie pasteryzować.
Aby zrobić drzem, cukier i owoce (w tych samych proporcjach co wyżej) trzeba podgrzewać na lekkim ogniu, przez około godzinę – półtorej, co jakiś czas mieszając. Przekładać do gorących wyparzonych słoików wtedy, kiedy drzem klei się do łyżki. Nie pasteryzować!
Zobacz, co jeszcze można zrobić z czarnego bzu
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Njaciekawsze opublikujemy!
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?