Tajemnica miękkiego ciasta
Marta Kurowska specjalistka w dziale garmażeryjnym na Podzamczu mówi wprost: - Dobre pierogi to nie tylko tajemnica dobrze doprawionego nadzienia, ale też ciasta. W tym czasie w specjalnym urządzeniu przesiewa się mąka, która trafia do misy urządzenia wyrabiającego ciasto razem z całymi jajkami, olejem, odrobiną soli i wodą.
- Z zimnej wody nigdy nie będzie miękkiego ciasta. Aby takie powstało, potrzebna jest gorąca, ale nie wrząca woda – tłumaczy dalej pani Marta.
W tym czasie powstają nadzienia z kapusty słodkiej i kiszonej – solo, albo z grzybami. Kolejne z makiem i bakaliami do pierogów na słodko i z samych grzybów – do uszek.
70 pierogów na minutę
Stąd już droga jest prosta do stołu garmażeryjnego, przy którym pod okiem pani Marty w wir lepienia wkręcają się Iwona Pabisińska, Małgorzata Popiela, Halina Gryzik, Małgorzata Zimowska, Oksana Bakovska, Tomasz Podobiński, Agnieszka Ślimak, Stanisław Przybyłowicz. Czas start. Odpalamy stoper na minutę. Spod wprawnych rąk, jak z maszynki wyskakują równiutkie krążki, na które w równie ekspresowym tempie, nakładana jest spora porcja maku.
- Farsz to serce i cały smak pieroga, nie może go więc być za mało – tłumaczą, nie odrywając rok od pracy.
30 sekund za nami. Zaczyna się odliczanie. Przez plecy, smażąc i smarując twarogiem kolejne naleśniki, kibicują im Iwona Koperniak, Anna Przybycień i Lilliana Tupytsia.
Kolejne krążki trafiają w ręce lepiących. Po upływie minuty na blacie jest już 70 pękatych pierogów ze słodkim nadzieniem. Do świąt Bożego Narodzenia spod ich rąk wyjdzie 70000 pierogów i 50000 uszek.
Grosik na szczęście
Choć pokusa jest ogromna, rodzinne tradycje z ulepszonym wnętrzem - „niespodzianką” niektórych pierogów, właściciele Podzamcza Teresa i Stanisław Słomscy mogą stosować tylko w swoim domu.
- Do jednego z pierogów przygotowywanych na wigilię w naszym domu do dzisiaj wkłada się grosik. Ten, kto na ów pieróg trafia, ma cieszyć się w nadchodzącym roku szczęściem i dobrobytem – mówi Stanisław Mucha-Słomski. - Przy jedzeniu pierogów nie można więc pozwolić sobie na nadmierną łapczywość – śmieje się pan Stanisław.
- Ksiądz na roratach, złodzieje na plebanii. Ukradli około 30 tysięcy złotych
- Krystian zginął od ciosu maczetą? Prokurator z Gorlic wnioskuje o areszty tymczasowe
- Brutalne morderstwo w Gorlicach. Matka zamordowanego Krystiana napisała list
- Konrad Kita uczy jazdy na łyżwach w Katarze. Otwarte lodowisko to atrakcja na MŚ
- Żywy lód i paraliż komunikacyjny na drodze Ropa - Klimkówka
- Rogale marcińskie z Gorlic. Cukiernicy z Podzamcza mają autorski przepis
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?