MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Grzybobranie w styczniu? Oczywiście. Na Dolnym Śląsku można znaleźć trzy popularne gatunki zimowych grzybów. Jakich? Gdzie ich szukać?

Alina Gierak
Alina Gierak
Zimowe grzyby jadalne są smaczne i mają wiele wartości odżywczych.
Zimowe grzyby jadalne są smaczne i mają wiele wartości odżywczych. Archiwum nasze miasto
Nie musicie czekać do lata, by zjeść świeże grzyby, prosto z patelni. W dolnośląskich lasach mamy wysyp zimowych gatunków. Boczniak ostrygowaty, Płomiennica zimowa oraz Uszak bzowy są bardzo smaczne i mają wiele wartości odżywczych. Gdzie zimą szukać grzybów?

Spis treści

Gdzie zimą szukać grzybów w Karkonoszach i Górach Izerskich?

Pogoda sprzyja zimowemu grzybobraniu. Jest w miarę ciepło i wilgotno i w karkonoskich oraz izerskich lasach pojawiły się Boczniaki ostrygowate, Płomiennice zimowe, Uszaki bzowe i inne jadalne grzyby owocujące zimą. Gdzie ich szukać?

Zimą grzyby rosną na drzewach. Można je znaleźć na powalonych kłodach lub na pniach rosnących drzew. Lubią drzewa liściaste i rosną na osikach oraz wierzbach. W regionie karkonoskim często można je znaleźć na bukach

- wyjaśnia Czesław Narkiewicz, mykolog z Muzeum Przyrodniczego w Jeleniej Górze.

Zimowe grzyby są bardzo smaczne i mają wiele wartości odżywczych. Nadają się do duszenia, marynowania i kiszenia. Wiedzieli o tym nasi przodkowie, dla których zimowe grzybobrania było normalną sprawą. Także i dzisiaj coraz częściej można w styczniu i lutym spotkać ludzi z koszykami na grzyby. Po co mają kupować boczniaki w sklepie, skoro mogą je sami zebrać.

Zasada jest taka sama, jak przy zbieraniu latem. Do koszyka wędrują tylko te grzyby, które znamy i jesteśmy ich pewni. Dobrą wiadomością jest to, że o tej porze roku nie ma na ogół trujących sobowtórów grzybów jadalnych.

tłumaczy mykolog.

Musimy jedynie uważać przy zbieraniu Płomiennicy zimowej, jadalnego smacznego grzyba o jaskrawym kolorze. Podobna do niej jest Hełmówka jadowita, która jest trująca.

Jaki grzyby jadalne zbierać zimą?

Spośród wielu gatunków najsmaczniejsze są trzy, które poleca Czesław Narkiewicz:

  • Boczniak ostrygowaty. Idealnie sprawdza się w wegetariańskich flakach czy jako wege schabowy.
  • Płomiennica zimowa. Nadaje się do marynowania, duszenia czy jako składnik krokietów.
  • Uszak bzowy. To polski odpowiednik grzybów mun, znanych z kuchni azjatyckiej. Nie ma intensywnego smaku czy zapachu, jest raczej dodatkiem do dań na ciepło.

Kliknij w galerię i przeczytaj o właściwościach tych grzybów

Wartości odżywcze zimowych grzybów jadalnych

Grzyby warto zbierać zimą nie tylko dla ich smakowych walorów. Zawierają one wiele wartości odżywczych i mają właściwości lecznicze.

  • Boczniaki zawierają beta-glukany, naturalne polisacharydy, które stymulują układ odpornościowy i wspierają obniżanie złego cholesterolu LDL. Jak większość grzybów również boczniaki bogate są również w witaminy (głównie z grupy B) oraz minerały.
  • Uszak bzowy jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. To grzyb, który stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
  • Płomiennica zimowa ma właściwości antyoksydacyjne, regulujące układ odpornościowy czy wykazujące działanie przeciwzapalne.

Jest jeszcze jedna zaleta jedzenia grzybów leśnych. Ich zbieranie wymaga wyjścia z domu i przemierzenia na świeżym powietrzu czasami kilku kilometrów. Takiego ruchu nic nie zastąpi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Policja radzi jak zaplanować podróż

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto