Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Melchmus z wetami

Historyczna receptura według...

Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]

Melchmus z wetamiHistoryczna receptura według interpretacji Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, ok. 1686 r.Składniki 1.2 l mleka 0.4 l wina białego wytrawnego 200 g cukru 14 żółtek kurzych 5 limonek 150 ml miodu 50 g pistacji łuskanych 50 g migdałów płatków cynamon 5 jabłek lub gruszek Wykonanie Żółtka mieszamy bardzo dokładnie po czym dodajemy do mleka i całość przelewamy do garnka po czym podgrzewamy delikatnie. Następnie dodajemy sok z limonek i nadal podgrzewamy mieszając aż do momentu aż masa zacznie gęstnieć po czym zestawiamy z gazu i dodajemy miód i wylewamy do małych naczyń. Cukier wysypujemy na patelnie i na bardzo wolnym ogniu pozwalamy się skarmelizować po czym zalewamy winem. Następnie dodajemy owoce wydrążone małą łyżeczką do wykrawania i redukujemy wino aż do powstania syropu. Na zastygnięty melchmus nakładamy owoce, rozdrobnione orzechy i posypujemy całość cynamonem.

Zobacz również

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Górnikiem Zabrze

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Górnikiem Zabrze

233. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Bejscach. Jak świętowano? [ZDJĘCIA]

233. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Bejscach. Jak świętowano? [ZDJĘCIA]

Polecamy

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Wielkie otwarcie sezonu motocyklowego w Tarnowie już w niedzielę!

Wielkie otwarcie sezonu motocyklowego w Tarnowie już w niedzielę!

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz