Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 21.04 w Karpaczu

Przegląd tygodnia od 21.04 w Karpaczu

Tygodniowy przegląd prasy w Bolkowie, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Bolkowie, (21.04-27.04.2024)

Polecamy

Wypadek na zakopiance pod Krakowem. Samochód wypadł z drogi i wjechał do rowu

Wypadek na zakopiance pod Krakowem. Samochód wypadł z drogi i wjechał do rowu

Piłkarz Wisły powołany do kadry na Euro U-17! Dołączył do innego krakowianina

Piłkarz Wisły powołany do kadry na Euro U-17! Dołączył do innego krakowianina

Wypadek motocyklisty na drodze pod Tarnowem. Kierowca jednośladu został ranny

Wypadek motocyklisty na drodze pod Tarnowem. Kierowca jednośladu został ranny