Pierniczki świąteczne sa nie tylko smaczne, ale też pięknie wyglądają. Pierniki mogą pojawić się na świątecznym stole, ale również na naszej choince! Pierniczki świąteczne będą cieszyć oko małych i nieco starszych.
Przepis na pierniki wcale nie musi być skomplikowany, a ich wykonanie zbyt czasochłonne. Pierniczki świąteczne można wykonać w naprawdę niedługim czasie.
WIDEO: Przepis na pierniki lubuskie
Nie zapominajmy też o tym, że pierniki świąteczne muszą być odpowiednio udekorowane. Najlepiej, jeśli do ich dekoracji zaangażujemy całą rodzinę albo przyjaciół. Dzięki temu nie tylko szybciej wykonamy świąteczne pierniczki, ale też spędzimy czas w miłej atmosferze.
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE - przepisy
składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- 1/2 torebki przyprawy do pierników
- 2 jajka
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka masła
przygotowanie
Ugniatamy ciasto, dodajemy: mąkę, miód, cukier, sodę, przyprawy, masło i jajko. Następnie należy stopniowo dodawać mleko. Ciasto ma być średnio twarde i gładkie. Wygniatać należy je przez około 10 minut.
Następnie: ciasto należy rozwałkować do grubości 0,5 cm.
Kiedy ciasto na pierniki jest już gotowe można wykrajać foremkami świąteczne pierniczki. Kiedy mamy już pojedyncze pierniki rozbijamy jajko i roztrzepujemy je - będziemy nim smarować pierniczki.
Świąteczne pierniki układamy na blasze. Pieczemy je w piekarniku do 180 stopni (bez termoobiegu) przez ok. 10 - 15 minut.
WIDEO: PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE - DEKOROWANIE
SZYBKIE PIERNICZKI - pierniczki gotowe będą w pół godziny!
Składniki:
- 400 gram mąki pszennej
- 150 gram cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do pierników (lub: cynamon
- 3 jajka
- 100 gram rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g miodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki należy mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być dość gęste, następnie na 10 minut wkładamy je do lodówki. Później wałkujemy do grubości 0,5 cm i wycinamy z ciasta świąteczne wzorki.
Kolejny krok to ułożenie ich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 10-11 minut.
WIDEO: PIERNIKI ŚWIĄTECZNE - jak udekorować?
**LUKIER NA PIERNIKI - jak przygotować?
[/b**
]składniki:
- 1 białko
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 5 kropli soku z cytryny
przygotowanie:
Białko miksujemy jedną końcówką od miksera. Dosypujemy cukier puder i miksujemy. Lukier musi być gęsty i idelanie biały. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
LUKIER NA PIERNIKI o smaku pomarańczowym
składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 pomarańczy
- 75 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
przygotowanie:
Z połowy pomarańczy wyciskamy sok. Cukier puder przesypujemy do miseczki i dolewamy do niego sok. Na koniec do lukru dodajemy skórkę pomarańczy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?