Jezioro Mucharskie. Zobaczcie, jak hodują ryby w specjalnym ośrodku [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Bogumił Storch
Bogumił Storch
O tym, że wiosna zawitała również do naszego ośrodka zarybieniowego, świadczy m.in. fakt, że nasi mieszkańcy coraz częściej wypływają zaczerpnąć słonecznego światła. Wody Polskie
Jak wygląda hodowla ryb w ośrodku zarybieniowym w Świnnej Porębie przy Jeziorze Mucharskim? Kliknij w galerię i zobacz zdjęcia.

Pracownikom ośrodka zarybieniowego udało się przeprowadzić sztuczny rozród pstrąga tęczowego z własnego stada tarłowego, wyhodowanego w naszym obiekcie.

To, jak przekonują eksperci, to działanie bezprecedensowe, ponieważ samice miały niespełna dwa lata, czyli były bardzo młodymi osobnikami.

Jak to wyglądało? Kliknij w galerię i zobacz zdjęcia:

Ośrodek zarybieniowy w Świnnej Porębie (pow. 5,7 ha) to jeden z najnowocześniejszych zakładów produkujących ryby w Polsce, wyróżniający się recyrkulowanymi obiegami wody, co warunkuje m.in. stałe warunki dla hodowli ryb, większą wydajność produkcyjną i mniejsze zużycie wody.

To zespół specjalistycznych obiektów, takich jak budynek wylęgarni ryb o powierzchni ponad 850 m², wyposażony we własną stację uzdatnia wody, wysoko wyspecjalizowane urządzenia do natleniania i zarządzania jakością wód oraz zewnętrzna infrastruktura hodowlana w tym m.in.: 10 szt. stawów ziemno - betonowych typu „raceways” oraz 16 szt. basenów rotacyjnych z okrężnym obiegiem wody.

Wylęgarnia ryb wyposażona jest w pięć obiegów zamkniętych (czyli w systemy do produkcji ryb w pełni kontrolowanych warunkach z kilkukrotnym wykorzystaniem tej samej wody). Ośrodek zasilany jest grawitacyjnie wodą ze zbiornika Świnna Poręba, z głębokości ponad 30 m poniżej powierzchni wody.

W ośrodku prowadzony jest chów i hodowla pstrąga tęczowego, pstrąga potokowego, jesiotra ostronosego, brzany, świnki, lipienia oraz szczupaka. Zaproponowane podczas budowy ośrodka rozwiązania techniczne pozwalają na dostosowanie technologii do zmiennego profilu produkcji. Stopniowo liczba produkowanych gatunków będzie ulegać zwiększeniu m.in. o klenia, jazia, lina, sandacza, suma.

Materiał hodowlany pochodzi z tarlaków odłowionych ze zbiornika Świnna Poręba oraz z własnej produkcji. Na bieżąco monitorowany jest stan zdrowia ryb i jakość wody stosowanej do hodowli.

Zabiegi hodowlane przeprowadzane są w sposób, który pozwala zachować różnorodność genetyczną produkowanego narybku, zgodnie z przyjętymi zasadami w rybactwie śródlądowym.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie