Karnawałowe przysmaki - dania idealne na domówkę! [PRZEPISY KULINARNE]
Pączki z ciasta ptysiowego
Składniki: 400 g mąki pszennej 300 ml wody 80 g masła 3 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Do garnka włożyć masło, cukier i cukier waniliowy. Wlać gorącą wodę i podgrzewać do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Wsypać przesianą przez sitko mąkę i podgrzewać na małym ogniu dokładnie mieszając. Kiedy ciasto nieco wyschnie i zacznie odklejać się od łyżki, zdjąć garnek z ognia, a ciasto przełożyć do innego naczynia. Kiedy ciasto przestygnie, wbijać do niego pojedynczo jajka i mieszać do uzyskania gładkiej masy- najłatwiej zrobić to przy użyciu miksera, na najniższych obrotach Z masy ulepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć je na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Podawać posypane cukrem pudrem.