Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tu znajdziesz lodziarnie w Kłodzku. Odkryj kuszące samkiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie pójść na lody w Kłodzku?
Gdzie pójść na lody w Kłodzku? Shaiith
Przeczytaj, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Kłodzku. Z pewnością lody są przez wszystkich kojarzone z latem. Trudno wyobrazić sobie słoneczny, gorący dzień bez tego orzeźwiającego deseru. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Kłodzku.

Spis treści

Gdzie znaleźć lodziarnie w Kłodzku?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Kłodzku

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Kłodzku, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Kłodzku?

  • Lody włoskie

Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety bądź lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Czy wiesz, że...

W Polsce pisano o lodach już w XVII wieku. Pierwszy raz przepis na zmrożony deser został umieszczony w 1783 roku w książce kucharskiej. Wtedy przysmak ten był obecny jedynie na dworze królewskim, a po pewnym czasie na stołach szlacheckich.

Większą popularność lody uzyskały jeszcze przed wojną. Były one sprzedawane ze specjalnych wózków na ulicach Lwowa, Krakowa, Warszawy w postaci dwóch połączonych ze sobą wafli. Powstawały także pierwsze lodziarnie, które przyciągały tłumy zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na klodzko.naszemiasto.pl Nasze Miasto