Mazurek wielkanocny. Przepis Magdy Gessler na mazurka wilkanocnego

Redakcja/AIP
Mazurek wielkanocny Magdy Gessler. Przepis Magdy Gessler na tradycyjnego mazurka wielkanocnego
Mazurek wielkanocny Magdy Gessler. Przepis Magdy Gessler na tradycyjnego mazurka wielkanocnego Słswomir Kowalski
Mazurek wielkanocny Magdy Gessler. Sprawdź przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny polecany przez Magdę Gessler.

Mazurek wielkanocny Magdy Gessler Przepis. Mazurek wielkanocny: lekki, kruchy i pyszny

Magda Gessler zdradziła swój przepis na wielkanocnego mazurka. Co jest potrzebne, by zrobić idealny mazurek wielkanocny? Trzeba przede wszystkim mieć dobre, świeże jajka oraz masło. Najlepiej kupione ze sprawdzonego źródła. Idealne proporcje żółtek i masła - to one zdaniem Magdy Gessler sprawią, że mazurek wielkanocny będzie lekki, kruchy i pyszny.

Mazurek wielkanocny Magdy Gessler. "To absolutny numer jeden"[/sc]
- To absolutny numer jeden na wielkanocnym stole. Kajmakowy, z fiołkami - najlepiej z Nałęczowa. Połączenie cudownego smaku, zapachu i kolorów. Uwielbiam to - mówiła Magda Gessler w rozmowie z Panią Domu

Mazurek wielkanocny Magdy Gessler Przepis

Najważniejsze w przyrządzaniu mazurka wielkanocnego jest idealny kruche ciasto. A do jego przyrządzenia - jak mówi Magda Gessler - są ugotowane na twardo żółtka. Takie kruche ciasto nada się nie tylko na mazurek wielkanocny, ale będzie miało uniwersalne zastosowanie.

Mazurek wielkanocny Magdy Gessler: składniki na kruche ciasto

  • 4 ugotowane żółtka
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • łyżka lodowatej wody
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny

Mazurek wielkanocny Magdy Gessler: wykonanie kruchego ciasta

  • Żółtka przecieramy przez drobne sito.
  • Dodajemy cukier, masło i mąkę.
  • Do tego łyżka lodowatej wody i szczypta soli.
  • Na końcu dodajemy skórkę z cytryny.
  • Szybko wszystko zagniatamy, zawijamy i wkładamy do lodówki co najmniej na dwie godziny.

Na wierzch mazurka kładziemy wszytko, co uważamy za stosowne. Magda Gessler proponuje na przykład masę marcepanową i sos różany.

źródło: Agencja TVN

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie