Mazurek wielkanocny Magdy Gessler Przepis. Mazurek wielkanocny: lekki, kruchy i pyszny
Magda Gessler zdradziła swój przepis na wielkanocnego mazurka. Co jest potrzebne, by zrobić idealny mazurek wielkanocny? Trzeba przede wszystkim mieć dobre, świeże jajka oraz masło. Najlepiej kupione ze sprawdzonego źródła. Idealne proporcje żółtek i masła - to one zdaniem Magdy Gessler sprawią, że mazurek wielkanocny będzie lekki, kruchy i pyszny.
Mazurek wielkanocny Magdy Gessler. "To absolutny numer jeden"[/sc]
- To absolutny numer jeden na wielkanocnym stole. Kajmakowy, z fiołkami - najlepiej z Nałęczowa. Połączenie cudownego smaku, zapachu i kolorów. Uwielbiam to - mówiła Magda Gessler w rozmowie z Panią Domu
Mazurek wielkanocny Magdy Gessler Przepis
Najważniejsze w przyrządzaniu mazurka wielkanocnego jest idealny kruche ciasto. A do jego przyrządzenia - jak mówi Magda Gessler - są ugotowane na twardo żółtka. Takie kruche ciasto nada się nie tylko na mazurek wielkanocny, ale będzie miało uniwersalne zastosowanie.
Mazurek wielkanocny Magdy Gessler: składniki na kruche ciasto
- 4 ugotowane żółtka
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 300 g mąki
- łyżka lodowatej wody
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
Mazurek wielkanocny Magdy Gessler: wykonanie kruchego ciasta
- Żółtka przecieramy przez drobne sito.
- Dodajemy cukier, masło i mąkę.
- Do tego łyżka lodowatej wody i szczypta soli.
- Na końcu dodajemy skórkę z cytryny.
- Szybko wszystko zagniatamy, zawijamy i wkładamy do lodówki co najmniej na dwie godziny.
Na wierzch mazurka kładziemy wszytko, co uważamy za stosowne. Magda Gessler proponuje na przykład masę marcepanową i sos różany.
źródło: Agencja TVN
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?