4 z 20
Poprzednie
Następne
Najbardziej ohydne przysmaki świata. Na sam widok robią się mdłości! [ZDJĘCIA]
A jak już wywołaliśmy do tablicy sery, to czas na Casu Marzu. To ser produkowany w Sardynii. Robi się go z owczego mleka. Niby nic nadzwyczajnego, przecież górale też mają do tego żyłkę. Tyle tylko, że jego wytwarzanie z tym w Polce nie ma nic wspólnego. Otóż ser wystawia się na powietrze, siadają na nim muchy i składają jaja. Z nich wykluwają się larwy i... dopiero wtedy zaczyna się robienie właściwego Casu Marzu. Larwy drążą w serze otwory, wywołując fermentację, następnie postępuje proces gnilny. Gdy ser śmierdzi gorzej niż brudna skarpeta, nadaje się do spożycia. Podaje się go razem z larwami. Z uwagi na względy sanitarne, zakazano sprzedaży tego "przysmaku". Na czarnym rynku jest on nadal dostępny.