Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

Osobowość Roku 2023 w powiecie włoszczowskim. Poznaj nominowanych w kategoriach

Osobowość Roku 2023 w powiecie włoszczowskim. Poznaj nominowanych w kategoriach

Osobowość Roku 2023 w powiecie staszowskim. Poznaj nominowanych w kategoriach

Osobowość Roku 2023 w powiecie staszowskim. Poznaj nominowanych w kategoriach

Polecamy

Wielki powrót do Unii Tarnów

Wielki powrót do Unii Tarnów

Dilerzy ujęci w Krakowie. Grozi im do 10 lat pozbawienia wolności

Dilerzy ujęci w Krakowie. Grozi im do 10 lat pozbawienia wolności

Kiwi i Wiktoria Zwolińska zaśpiewają w klubie Poczta Główna [WIDEO]

Kiwi i Wiktoria Zwolińska zaśpiewają w klubie Poczta Główna [WIDEO]