Z tego właśnie powodu napisaliśmy powyżej, że bywa smaczniejsza od tej, którą kupujemy, co nie znaczy, że zawsze taka jest. Z reguły w domach jednorodzinnych z nowoczesnymi instalacjami kranówka jest lepsza niż w blokach budowanych kilka dekad temu, gdzie jej jakość pogarszają stalowe rury. - Nie boję się pić wody prosto z kranu. Jest systematycznie badana. Jej parametry fizyko-chemiczne oraz bakteriologiczne można na bieżąco śledzić na naszej stronie internetowej. Wszystkie spełniają warunki Ministerstwa Zdrowia - mówi prezes spółki Sądeckie Wodociągi, Janusz Adamek, i dodaje, że mamy w Sączu jedną z najnowocześniejszych stacji uzdatniania wody lampami UV.
Ta sama kranówka płynie w hydrancie, który niedawno postawiono na nowosądeckim rynku, zatem spragnieni przechodnie mogą czerpać z niego bez obaw, o czym zwykle nie wiedzą. 60 procent Polaków nie ma zaufania do wody dostarczanej przez wodociągi - tak wynika z badań ankietowych. Większość z nas uważa też, że woda z kranu jest lepsza po przegotowaniu. To mit. Jeśli woda jest czysta bakteriologicznie, jej gotowanie niczego nie zmieni. Nie likwiduje też obecnych w niej śladowych ilości związków chemicznych. Skuteczniejszym od gotowania sposobem na poprawę jakości kranówki jest jej filtrowanie.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?