Nowy Targ. Pożar w zakładach mięsnych [ZDJĘCIA, WIDEO]

Tomasz Mateusiak
Pożar w Nowym Targu fot. Tomasz Mateusiak
Ponad półtora miliona złotych - tyle wg. szacunków wynoszą straty po pożarze zakładu produkującego wędliny w Nowym Targu. Obiekt należący do firmy PCD „Salami” stanął w ogniu w poniedziałek 25 kwietnia około godziny 12 i bardzo szybko objął cały budynek. Na szczęście w pożarze nikt nie ucierpiał.

Autor: Tomasz Mateusiak

Gasiło pół Małopolski...
- To była naprawdę trudna akcja gaśnicza - mówi st. kpt. Piotr Krygowski, rzecznik prasowy nowotarskiej straży pożarnej. - W ogniu stanął bowiem naprawdę duży budynek. W pewnej chwili płomienie obejmowały jednorazowo nawet 800 metrów kwadratowych i były wysokie na kilka metrów.
Jak dodaje Krygowski ogień, który początkowo pojawił się pod dachem hali w której produkowane są wędliny szybko rozprzestrzenił się zarówno na samą halę jak i przebił dach. Nowotarscy strażacy musieli więc wezwać na pomoc swoich kolegów nawet z remiz oddalonych o 80 km.
- Nie będzie przesady jeśli powiem, że pożar tego budynku gasiło pół Małopolski - mówi Krygowski. - W sumie w akcji brało udział 30 zastępów strażaków z remiz zawodowych w Nowym Targu, Rabce, Zakopanem, Suchej Beskidzkiej, Myślenicach, Krakowie a nawet Skawinie. Do tego pomagali nam też strażacy ochotnicy z Nowego Targu a także Szaflar i Cz.Dunajca - wylicza rzecznik i dodaje, ze większość gaszących pracowała w maskach tlenowych z powodu gryzącego dymu. Przez pierwsze 3 godziny akcji strażacy zamknęli też przebiegającą zaledwie 6 m za płotem płonącego budynku linię kolejowa Kraków - Zakopane.

Przyczyna nieznana!
Ostatecznie po godz. 15 (po 3 godzinach akcji) strażakom udało się zatrzymać rozprzestrzenianie ognia i zacząć jego dogaszanie.
O przyczynach - nawet domniemanych - pożaru nikt nie chciał jednak mówić. Te mają być znane za kilka dni gdy zakończy się policyjne śledztwo w tej sprawie.


To już kolejny pożar...

Strażacy już wczoraj mówili jednak zdecydowanie, że ich zdaniem w najbliższym czasie w spalonym zakładzie firmy PCD „Salami” nie będzie można przetwarzać mięsa na wędliny. Ich zdaniem obiekt jest zbyt zniszczony i podobna działalność będzie mogła tu wrócić dopiero po gruntownym remoncie.
Czy ten nastąpi, a także czy oprócz strat w budynku właściciele przedsiębiorstwa stracili też zmagazynowane w nim mięso i wędliny? Tego nie udało nam się wczoraj ustalić.
Przypomnijmy. To już kolejny duży pożar w tej części Nowego targu. W 2009 roku spłonął położony 500 m dalej supermarket E.Leclerc (dziś już odbudowany). Z kolei 3 lata temu ogień strawił opuszczony tartak sąsiadujący z zakładem „Salami”. Do dziś straszą tu zgliszcza.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3