Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Darłowie?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia używa się wody, mąki, niewielkiej ilości drożdży. Placki formowane są ręcznie w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej spotkamy to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach w Darłowie. Warto dodać, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy którego charakterystycznym elementem jest brak sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana białym sosem na bazie krowiego mleka. Jako dodatki można wymienić: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Nie może też zabraknąć sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupkie, a jego wyrastanie zajmuje więcej czasu.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Darłowie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Darłowie
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Gdzie powstała pizza?
Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tamtych czasach otwarto pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.
Zgodnie z legendą pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni podał jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Spodobała się królowej i od tej pory zaczęto ją tak nazywać.
Moda na ten przysmak ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została założona w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
Obecnie to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Darłowie. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.
Jajka pieczone z fetą i pomidorkami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?