Ostatki 2018. Jak przyrządzić pyszne śledzie? [PRZEPISY]
Karnawałowa przekąska, czyli domowy śledź po japońsku Autor: Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej Składniki: 4 płaty śledzia solonego 4 łyżki sałatki jarzynowej 2 jajka ugotowane na twardo 2 średnie cebule 2 łyżki majonezu kieleckiego cytryna sól, pieprz, cukier, ocet Wykonanie: Śledziki wymoczyć około godziny. Cebulę pokroić w piórka, lekko posolić, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu. Cebulę mocno zgnieść i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie mocno wygnieść - powinna puścić sok (w ten sposób pozbędziemy się goryczki). Następnie dodać majonez i wymieszać. Na talerz nałożyć cztery porcje sałatki, następnie owinąć je płatami śledziowymi. Śledzie można skropić cytryną. Na środku powstałej potrawy położyć połówkę jajka i przykryć to kopczykiem z cebuli. Udekorować papryką.