Ostatki 2018. Jak przyrządzić pyszne śledzie? [PRZEPISY]
Autor: Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki Składniki: 70 dag solonych płatów śledzia (8 szt.) 2 jajka (rozdzielone) 2 łyżki oleju 5 łyżek kwaśnej śmietany (18 proc.) 10 dag mąki sól 1/2 szklanki oleju do smażenia natka pietruszki Składniki na sos z korniszonów: średnia cebula 4 dag margaryny 3 dag mąki szklanka rosołu 4 średniej wielkości korniszony sól, pieprz Wykonanie: Śledzie. Płaty solonych śledzi wymoczyć, zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczką. Przyrządzić ciasto: żółtka utrzeć z olejem, śmietaną, połową ilości mąki. Wymieszać z ubitą z białek pianą i resztą mąki, lekko posolić. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Śledzie nabijać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Dosmażyć na małym ogniu. Ułożyć na półmisku, przybrać natką pietruszki. Podawać z sosem korniszonowym lub innym o ostrym smaku. Podawać z surówką z kiszonej kapusty. Sos z korniszonów. Cebulkę drobno posiekać, udusić na tłuszczu, dodać lekko zrumienioną mąkę, wymieszać, rozprowadzić rosołem, zagotować. Do sosu dodać drobno pokrojone korniszony, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać 1/8 l śmietany.