MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie, które warto odwiedzić w Miechowie. To są polecane miejsca w maju 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie są najlepsze pizzerie w Miechowie?
Gdzie są najlepsze pizzerie w Miechowie? photooiasson
Odkryj gdzie dostaniesz najlepszą pizzę w Miechowie. Jest to niewątpliwie ulubione danie milionów ludzi na całym świecie. Chyba każdy choć raz w życiu jej spróbował, a wielu pozostało jej fanami na zawsze. Sprawdź, gdzie oraz jakie rodzaje pizzy serwują pizzerie w Miechowie. Zajrzyj do katalogu firm i wybierz swoją ulubioną.

Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Miechowie

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić używa się odrobiny drożdży, wody, mąki. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, aby grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Dodatki, jakie na niej spotkamy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach w Miechowie. Warto wspomnieć, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza sycylijska

Pizza ta występuje pod postacią puszystego, wyrośniętego placka. Na początku był to posiłek spożywany głównie przez robotników. Najczęściej nie zawiera sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Zawiera takie dodatki, jak: cebula, karczochy, filety z sardeli, ser, pesto, oregano, które zapieka się w cieście. Sprawdź w katalogu firm, które pizzerie w Miechowie ją serwują.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Miechowie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Miechowie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Jak powstała pizza?

Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tym czasie otwarto pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca wprowadził pizzę na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita wywodzi się od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii przyrządził jej nowość, pizzę z mozzarellą. Wprawiło to królową w zachwyt i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.

Moda na to danie ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W innych regionach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Miechowie. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na miechow.naszemiasto.pl Nasze Miasto