Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Plebiscyt. W piekarniach rozgrzane nie tylko piece, ale i emocje

Magdalena Balicka
Nikolka i Lenka z Chrzanowa uwielbiają świeży, pachnący chlebuś z lokalnej piekarni
Nikolka i Lenka z Chrzanowa uwielbiają świeży, pachnący chlebuś z lokalnej piekarni Magdalena Balicka
Plebiscyt. W piekarniach powiatu chrzanowskiego i olkuskiego pełna mobilizacja. O tytuł najlepszej, która wypieka najsmakowitszy chleb w okolicy walczy "trzynastka". Na prowadzeniu jest Piekarnia - Cukiernia ATU z Myślachowic. Tuż za nią plasuje się piekarnia Patrycja&Paweł Zofii Rydzyk z Kwaśniowa Górnego.

Pozostała jedenastka musi się nagimnastykować, by wyprzedzić faworytów. Szczególnie cztery z nich: Klich&Klich z Sieniczna, Piekarnia Janusza Piasnego z Olkusza, Pod Telegrafem oraz Piekarnia Marka Kiełtyki także z Olkusza potrzebują wielkiego poparcia, bo nikt nie oddał na nie ani jednego głosu przez SMS.

Ich los może się jednak szybko odmienić. Wszystko zależy bowiem od Was, Czytelników. Jeśli uważacie, że to właśnie tam można kupić najsmaczniejsze pieczywo, koniecznie zagłosujcie na swych faworytów. Zwyciezca opłynie w laury sławy i kolejki rządnych smaku klientów, a także pamiątkowy dyplom "Gazety Krakowskiej". Natomiast głosujący zyskają gwarancję jakości kupowanych u niego wyrobów.

O tym, jak ważny jest dobry chleb przekonuje gospodyni z Chrzanowa, Maria Smolik.- Jak byłam mała pomagałam babci wygniatać chleb. Pamiętam ten rozgrzany piec i zapach wyciąganego ze środka smakołyku - wspomina pani Maria.Najlepiej smakował z samym masłem. Żałuje, że dziś tradycja pieczenia chleba w domu umarła. - Młodzi nie mają czasu, by stać przy garach, a co dopiero samodzielnie robić masło czy mieszać zakwas z mąką - przyznaje.

Dobrze, że w okolicy są jeszcze piekarnie, które kultywują stare przepisy i wypiekają smaczny chleb.
- Od razu można poznać, w którym są świeże drożdże i mąka razowa, a który udaje pełnoziarnisty, okłamując nas kolorowymi barwnikami - zaznacza starsza pani.
W plebiscycie "Gazety Krakowskiej" oddała już kilka głosów na swą ulubioną piekarnię i zachęca Czytelników, by poszli w jej ślady. - Warto promować dobre, lokalne produkty. Dzięki nam, chlebek spod Chrzanowa czy Olkusza może stać się sławny w całej Małopolsce - przekonuje.

Graham na drożdżach
Składniki na zaczyn:

10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 40 g letniej wody,1 łyżka mąki pszennej.
Składniki na ciasto:
50 g mąki żytniej razowej, 200 g mąki pszennej graham lub pszennej razowej, 250 g mąki pszennej tortowej, 30 g roztopionego masła, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu,
300 g letniej wody, cały zaczyn.
Przygotowanie: Drożdże pokruszyć w miseczce, zasypać cukrem, dodać letnią wodę oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić przykryte do wyrośnięcia na kilka minut. W dużej misce połączyć wszystkie rodzaje mąki z solą, miodem i stopionym masłem. Dodać wyrośnięte drożdże oraz letnią wodę. Wyrobić gęste i gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Potem piec. (mb)

Chleb na zakwasie
Składniki:

100 g zakwasu żytniego, 360 g wody w temperaturze pokojowej, 500 g mąki pszennej luksusowej,
10 g mąki pszennej razowej ,10 g mąki żytniej razowej, 2 łyżeczki soli.
Przygotowanie
Aktywny zakwas żytni połączyć z wodą i wymieszać. Następnie dodać wszystkie mąki, na koniec dosypać sól. Wyrobić ciasto. Powinno mieć luźną i bardzo lepką konsystencję. Nie należy dodawać więcej mąki.Jeśli ciasto wyrabiamy mikserem z hakiem chlebowym powinno się wyrabiać ok. 5-6 minut, jeśli ręcznie - ok. 10 minut.Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Czynność powtórzyć kilkakrotnie.Ciasto przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Potem włożyć do lodówki na noc. Rano jest gotowy do pieczenia.

Piekarnie biorące udział w plebiscycie
Piekarnia PSS Społem w Olkuszu, ul. Króla Kazimierza Wielkiego 12, sms o treści CHLEBCH.1 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
Piekarnia Janusz Piasny w Olkuszu, ul. Górnicza 9, sms o treści CHLEBCH.2 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
Piekarnia Pod Telegrafem w Olkuszu sms o treści CHLEBCH.3 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
Piekarnia ATU w Myślachowicach sms o treści CHLEBCH.4 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
Piekarnia Staszczyk z Olkusza sms o treści CHLEBCH.5 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
Piekarnia Kosowscyz Chrzanowa, ul. Mydlana 29, sms o treści CHLEBCH.6 na numer 72355 (koszt 2.46 zł z VAT)
Piekarnia Klich&Klich z Sieniczna, ul. Orzechówka 25, sms o treści CHLEBCH.7 na numer 72355 (koszt 2.46 zł z VAT)
Piekarnia Patrycja&Paweł z Kwaśniowa Górnego, ul. Rodacka 6, sms o treści CHLEBCH.8 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
Piekarnia Marek Kiełtyka z Olkusza, ul. Jesionowa 2,
sms o treści CHLEBCH.9 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
Piekarnia M. Stolarczyk z Sieniczna, ul. Olkuska 38A
sms o treści CHLEBCH.10 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
Piekarnia Agata Laskowska z Olkusza, ul. Nowa , sms o treści CHLEBCH.1 1 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
Piekarnia NATA z Libiąża , ul.
1 Maja 13b, sms o treści CHLEBCH.1 2na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
Piekarnia Józef Drabiec z Mętkowa, ul. Chechlana 28
sms o treści CHLEBCH.13 na numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT) .
Postępy w głosowaniu możesz śledzić na bieżąco, wchodząc na stronę internetową "Gazety Krakowskiej": www.gazetakrakowska.pl w zakładce: "Wybieramy najlepszą piekarnię!"
Nikolka i Lenka z Chrzanowa uwielbiają świeży, pachnący chlebuś z lokalnej piekarni

Jak głosować?
Za pomocą telefonów komórkowych, wysyłając SMS.
Każdej piekarni przyporządkowany jest kolejny numer. By oddać głos na swego faworyta, wystarczy wysłać na numer 72355 SMS o treści: CHLEBOW. po kropce numer wybranego kandydata. W odpowiedzi na SMS uczestnik plebiscytu otrzyma kod dostępu do e-wydania "Gazety Krakowskiej". Termin przyjmowania głosów SMS upływa 17 lipca o północy.

Można także oddać głos za pomocą kuponów drukowanych w naszych gazetach. Kupony do głosowania będą drukowane w "Tygodniku Chrzanów - Olkusz" jeszcze oprócz dzisiaj 11 lipca. Uczestnik plebiscytu może dostarczyć dowolną ilość kuponów. Wypełnione należy dostarczyć do redakcji "Gazety Krakowskiej" w Chrzanowie, ul. Sokoła 4. Czekamy na nie do 16 lipca. O zachowaniu terminu decyduje data doręczenia kuponu do redakcji. (mb)

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto