Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sposób na niecodzienną pastę jajeczną z makrelą. Posmaruj nią chrupiące kromki i zajadaj się do woli. Oto przepis na wiosenne śniadanie

Pyszna, wiosenna pasta jajeczna, kanapkowa z makrelą, szczypiorkiem i rzodkiewką. Zobacz, jak prosto możesz przygotować ją na śniadanie. Kliknij w galerię.
Pyszna, wiosenna pasta jajeczna, kanapkowa z makrelą, szczypiorkiem i rzodkiewką. Zobacz, jak prosto możesz przygotować ją na śniadanie. Kliknij w galerię. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie? Mamy dla ciebie przepis na błyskawiczną, prostą i do tego pyszną pastę jajeczną z makrelą, idealną na kanapki. Proponujemy dodać do niej szczypiorek i rzodkiewkę. Całość możesz doprawić majonezem lub serkiem wiejskim. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis na pastę jajeczną z makrelą. Zobacz, jak ją zrobić krok po kroku.

W skrócie

Mamy dla ciebie przepis na pastę jajeczną na kanapki z makrelą. Proponujemy dodać do niej szczypiorek i rzodkiewkę, a całość doprawić majonezem, solą i pieprzem. Jeśli nie lubisz makreli, możesz zastąpić ją np. tuńczykiem. Zamiast majonezu świetnie sprawdzi się kilka łyżek serka wiejskiego. Idealnie smakuje na chrupiącej kajzerce.

Widok z góry na pastę kanapkową z makreli i jajek ze szczypiorkiem
Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Sprawdź w galerii etapy przygotowania pysznej pasty kanapkowej z makrelą i jajkami

Przepis na pastę jajeczną z makrelą na kanapkę

Liczba porcji dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 170 g filetu z makreli w oleju,
  • 2 jajka,
  • pęczek szczypiorku,
  • ok. 4 rzodkiewki,
  • 2 łyżeczki majonezu lub 3 łyżki serka wiejskiego,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Jak zrobić pastę jajeczną z makrelą?

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Makrelę odcedź z oleju i przełóż do miseczki.
  3. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
  4. Rzodkiewkę umyj i pokrój w drobną kostkę.
  5. Jajka obierz i drobno posiekaj. Możesz użyć np. krajalnicy do jajek.
  6. Dopraw całość majonezem, solą i pieprzem i wymieszaj.

Przepisy na śniadanie

Śniadanie to ważny posiłek, który dodaje energii i pomaga właściwie rozpocząć dzień. Warto nastawić budzik o 10 minut wcześniej, by spokojnie przygotować i zjeść domowy posiłek.

- Rozpoczynając dzień od śniadania dostarczamy organizmowi energię niezbędną do efektywnego rozpoczęcia dnia. Najlepiej, aby śniadanie stanowiło 25-30 proc. energii całodziennej diety, czyli przy diecie 2000 kcal powinno dostarczyć 500-600 kcal, np. 3 łyżki płatków owsianych z orzechami i mlekiem oraz kanapka z wędliną i sałatką z pomidorów i ogórków z sosem winegret - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Na śniadanie możesz przygotować np.:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sposób na niecodzienną pastę jajeczną z makrelą. Posmaruj nią chrupiące kromki i zajadaj się do woli. Oto przepis na wiosenne śniadanie - Strona Kuchni

Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto