Pomysł na obiad? TOP 7 rozgrzewających zup na zimę
Krem selerowy z kaszą jaglaną i jabłkiemSkładniki: 2 średnie selery 2 jabłka 80 g (waga przed ugotowaniem) ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 l bulionu warzywnego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie) szczypta soli szczypta pieprzu łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: Selery i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podpiec około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić olej kokosowy, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, następnie dodać selera i jabłko oraz bulion. Całość gotować jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu. Gdy seler będzie już miękki, wyłączyć ogień, dodać kaszę jaglaną, jogurt grecki oraz sól i pieprz. Całość zmiksować dokładnie. Podawać z ulubionymi dodatkami.