Pomysł na obiad? TOP 7 rozgrzewających zup na zimę
Przepis na barszcz rosyjski.Składniki: 400 g chudej wołowiny pęczek włoszczyzny mała cebulka 2-4 suszone podgrzybki 600 g buraków 500 g ziemniaków 500 g białej kapusty liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu 250 ml przecieru pomidorowego 2-3 łyżki octu z białego wina 150 g śmietany 12 proc. sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę zalać wodą, zagotować. Wylać wodę, mięso zalać czystą wodą (3,5 l), dodać grzyby, cebulkę i przyprawy. Gotować ponad dwie godziny. Wyjąć mięso, wystudzić i pokroić. Pokrojone wrzucić do wywaru. Dodaj pokrojone buraczki i przecier pomidorowy . Po około 30 minutach dodać pokrojone ziemniaki i kapustę, dalej gotować ok. 30 minut. Na koniec doprawić octem z białego wina, pieprzem i solą. Podgrzać i zaprawić śmietaną.