Potrawy z PRL, które jedliśmy codziennie
Chleb moczony w jajku i mleku smażony na rozgrzanym tłuszczu, kotlety z mortadeli, paprykarz szczeciński, blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego,...
„Sen nocy letniej” z Kijowa, tort i 460. urodziny Szekspira
23 kwietnia świętuje cały świat, ale zwłaszcza Stratford-upon-Avon w Anglii. To tam przyszedł na świat William Szekspir. Gdańsk obchodzi urodziny mistrza ze...
U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski PRL
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na...
Kraków i Małopolska świętują 20-lecie wstąpienia Polski do UE
Europejskie smaki i rytmy. Quizy językowe. „Mały Książę” po francusku, a jeśli czas pozwoli również „Mikołajek” po śląsku. Bieg kelnerów. A do tego występ...
Wyjątkowe wydarzenie z okazji Dnia Ziemi zorganizowano w Rejowcu Fabrycznym
To było wyjątkowe wydarzenie w Rejowcu Fabrycznym, zorganizowane z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi w ramach jubileuszowego, piątego sezonu projektu edukacji...
Dania ze szkolnej stołówki. Koszmar czy miłe wspomnienie z dzieciństwa?
Zupa mleczna, makaron z serem, ryż z jabłkami, pampuchy… Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie jadł nigdy obiadów w szkolnej stołówce. Dla jednych –...