Sylwester 2015. Przepisy kulinarne idealne na imprezę w domu [NAJLEPSZE PRZEKĄSKI]
Dyniowe curry
Składniki: 4 cm świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziaren kolendry, szczypta chili, pieprz cayenne, sól, pieprz, 1 papryczka chili, 2 szalotki, duża szczypta kurkumy, 400 g dyni hokakido, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 2 obrane ze skórki pomidory, 300 ml mleczka kokosowego, 200 ml bulionu warzywnego, ryż jaśminowy do podania, świeża kolendra. Przygotowanie: W moździerzu rozetrzyj posiekany czosnek, szalotki, starty imbir, drobno pokrojone chili, dodaj kurkumę, pieprz cayenne. Powstałą pastę przysmaż na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (z wyjątkiem pomidorów), całość zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut, dodaj pokrojone pomidory, sól, pieprz, gotuj przez 5-10 minut. Podawaj z kolendrą i ryżem jaśminowym.