Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szamotuły. Przyrodnicy na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu [ZDJĘCIA]

Magda Prętka
Magda Prętka
W środę, 15 stycznia 2020 roku uczniowie i uczennice klasy 1H1 i 1H2 z Zespołu Szkół nr 1 w Szamotułach wybrali się z kolejną wizytą na Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Młodzież wzięła udział w zajęciach dydaktycznych w ramach patronatu naukowego na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu

Uczennice i uczniowie z szamotulskiego "ogólniaka" już po raz drugi odwiedzili poznański Uniwersytet Przyrodniczy. Tym razem, podzieleni na grupy, uczestniczyli w ciekawych ćwiczeniach laboratoryjnych dotyczących produkcji sera domowego podpuszczkowego oraz interesujących wykładach z zakresu dietetyki i zdrowego odżywiania.

Aktywnie spędzony czas zaowocował pysznymi serami, które następnie były poddane ocenie organoleptycznej. Młodzi serowarzy chyba dobrze przyswoili sobie podstawowe zasady technologiczne ponieważ po wyprodukowanych produktach nie pozostało ani śladu - mówi Justyna Szaniawska - Budaj, dyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Szamotułach.

Warsztaty i ćwiczenia przebiegały w miłej, przyjaznej atmosferze. Młodzież wzbogaciła dzięki nim swoją wiedzę, a przy okazji mogła poznać specyfikę zajęć na uczelni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szamotuly.naszemiasto.pl Nasze Miasto