Dietetycy uparcie i od lat namawiają nas do zjadania jak największych ilości owoców i warzyw. Medycyna ludowa przypisuje większości z nich niesłychane wręcz właściwości lecznicze. Na czym zatem polega ów owocowo - warzywny cud?
Ich podstawową i niezaprzeczalną zaletą jest to, że - wykorzystywane w codziennej diecie - dostarczają organizmowi nieprzebrane bogactwo mikroelementów, węglowodanów i łatwo przyswajalnych soli mineralnych. Są niewyczerpanym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i P. Cebula, czosnek i owoce cytrusowe zawierają substancje lotne, które potrafią niszczyć bakterie chorobotwórcze.
W kuchni polskiej w niewielkim stopniu wykorzystujemy i doceniamy bakłażany, dynię i arbuzy, które są prawie o każdej porze roku powszechnie dostępne. Arbuz i dynia zalecane są przy skłonności do powstawania kamieni żółciowych i nerkowych, a także w różnych schorzeniach nerek i chorób sercowo - naczyniowych.
Bakłażany mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi, wątrobie i nerkach. Pomagają w usuwaniu z organizmu kwasu szczawiowego. Jedzenie potraw z bakłażanów zaleca się osobom cierpiącym na choroby wątroby, nerek, podagrę i arteriosklerozę.
W kapuście odkryto składnik zapobiegający przekształcaniu się węglowodanów w tłuszcze. Sok z kapusty zaleca się w leczeniu nieżytu żołądka i w chorobie wrzodowej. Pobudza on wydzielanie soku żołądkowego i produkcję żółci.
Pietruszka jest bogata w substancje, które pomagają w rozpuszczaniu kamieni nerkowych i kamieni w pęcherzu moczowym. Jednak w zaostrzeniu dolegliwości nerkowych pietruszkę trzeba wykreślić z jadłospisu. O tym bezwzględnie powinien zadecydować lekarz.
Marchew jest wartościowa ze względu na zawartość karotenu, przyswajanego przez organizm wyłącznie w połączeniu z tłuszczami. Gdy podamy marchewkę z wody, bez odrobiny choćby tłuszczu, z zawartego w niej karotenu będziemy mieli marny pożytek. Do soku z marchwi warto dolać choćby odrobinę mleka. Marchew pomocna ma być w chorobach nerek, wątroby, przy nadciśnieniu i w zaparciach. Przeciwwskazana jest natomiast w stanach zaostrzenia choroby wrzodowej, kolkach i nieżytach okrężnicy.
Pomidory zawierają dużo karotenu, witamin i potasu. Ważne jest, że zachowują swoje wartości witaminowo - mineralne nawet po zakonserwowaniu. Koncentraty, przeciery i soki są nie mniej wartościowe od świeżych pomidorów. Nawet zdrowsze, gdy możemy kupić wyłącznie warzywa szklarniowe.
Seler działa moczopędnie i przeciwzapalnie. Świeży sok z niego stosowany jest w leczeniu podagry i awitaminozy.
W rzodkwi i rzodkiewce są witaminy, fermenty, sole mineralne i puryny. Ułatwiają one trawienie i wydalanie moczu. Przeciwwskazane są jednak przy chorobie wrzodowej i nieżycie żołądka, przy schorzeniach wątroby, nerek i podagrze.
W ziemniakach jest duża zawartość potasu i niewiele sodu. Mają one działanie moczopędne. Są niezwykle pożyteczne dla osób cierpiących na schorzenia nerek i choroby układu sercowo - naczyniowego. Sok z surowych ziemniaków ma zastosowanie wspomagające przy leczeniu nadkwasoty. Spożywanie ziemniaków należy ograniczyć w przypadku cukrzycy i otyłości.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?