Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 100 g orzechów laskowych, 100 g orzechów...
fot. Andrzej Banaś

TOP 10 jesiennych przepisów kulinarnych [ZDJĘCIA]

Ruloniki z miodem i orzechami

Składniki: 100 g orzechów laskowych, 100 g orzechów nerkowca, 100 g roztopionego masła, 100 g orzechów włoskich, 100 ml miodu, 4 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 0,5 łyżeczki cynamonu, ciasto filo (około 8–10 arkuszy) Przygotowanie: Orzechy pokrój lub zmiel za pomocą blendera. Arkusz ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym arkuszem, posmaruj masłem, czynność powtarzaj. Ostatni arkusz posmaruj masłem i posyp orzechami i 2 łyżkami cukru. Ciasto przekrój w poprzek na połowę, a następnie zwijaj z niego małe ruloniki. Ciastka wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polej je syropem. Aby go przygotować, w małym garnku podgrzej miód, cukier (2 łyżki), cynamon i cukier waniliowy. Składniki powinny idealnie się połączyć.

Zobacz również

Mistrzostwa Polski na finiszu. W Lublinie póki co górą gospodarze. Zdjęcia

Mistrzostwa Polski na finiszu. W Lublinie póki co górą gospodarze. Zdjęcia

Czarni lepsi od Arki w ostatnim meczu sezonu. Paweł Leończyk zakończył karierę

Czarni lepsi od Arki w ostatnim meczu sezonu. Paweł Leończyk zakończył karierę

Polecamy

Jest obszerny skrót meczu Wisły z Podbeskidziem. Wszystkie gole i kontrowersje

Jest obszerny skrót meczu Wisły z Podbeskidziem. Wszystkie gole i kontrowersje

Trener Hutnika: Potwierdziły się moje słowa, że trafiłem do dobrej szatni

Trener Hutnika: Potwierdziły się moje słowa, że trafiłem do dobrej szatni

Wypadek na zakopiance pod Krakowem. Samochód wypadł z drogi i wjechał do rowu

Wypadek na zakopiance pod Krakowem. Samochód wypadł z drogi i wjechał do rowu