4 z 10
Poprzednie
Następne
TOP 10 najlepszych przepisów kulinarnych na jesień [ZDJĘCIA]
Szarlotka cynamonowa
Ciasto: 500g mąki, 250g masła, 50g drobnego cukru, 2 żółtka, 4 łyżki zimnej wody, skórka otarta z 1 pomarańczy Farsz:8–10 kwaśnych jabłek, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, garść rodzynek, skórka z 1 cytryny, 1 łyżka mąki, plus rozbełtane jajko do smarowania ciasta Przygotowanie:Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj w misce z cukrem, cynamonem, rodzynkami, mąką, skórką z cytryny. 1 połowę ciasta rozwałkuj, przełóż do formy, przykryj jabłkami, drugą połowę ciasta rozwałkuj i za pomocą foremki wycinaj z niej gwiazdki. Układaj je na wierzchu owoców, tak aby niemal całkowicie je zakryć. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.