Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie...
fot. semiglass/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe ryby

NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie pasożytami takimi jak przywry wątrobowe czy tasiemiec. Bakterie, które mogą trafić do naszego układu pokarmowego wraz z surowym mięsem ryb to przede wszystkim Listeria, Vibrio, Clostridium i Salmonella. Ponadto spożywając surowe ryby narażamy się na przyjmowanie większych dawek trwałych zanieczyszczeń organicznych, którymi często skażone są ryby hodowlane.

Jedzenie surowych ryb ma jednak także swoje plusy – ich mięso niepoddane obróbce termicznej nie traci bowiem cennych wartości odżywczych i nie jest dodatkowo zanieczyszczone w procesie smażenia czy grillowania. Bezpiecznym sposobem przygotowania surowego mięsa jest wybieranie świeżych okazów, przechowywanych w lodzie, sprzedawanych z pewnych źródeł oraz zamrażanie ryb przez tydzień w temperaturze -20 stopni Celsjusza lub przez 15 godzin w temperaturze -35 stopni Celsjusza

Zobacz również

Po wygranej Puszczy Niepołomice szanse Korony na utrzymanie zmalały do minimum

Po wygranej Puszczy Niepołomice szanse Korony na utrzymanie zmalały do minimum

Bardzo ważne zwycięstwo juniorów Wisły Kraków

Bardzo ważne zwycięstwo juniorów Wisły Kraków

Polecamy

Problemy na ul. Konopnickiej. Zamkną zjazd w kierunku hotelu Forum. Będą utrudnienia

Problemy na ul. Konopnickiej. Zamkną zjazd w kierunku hotelu Forum. Będą utrudnienia

Zakończono poszukiwania zaginionej 15-latki z Oświęcimia

Zakończono poszukiwania zaginionej 15-latki z Oświęcimia

Groźny wypadek rowerzysty na Gubałówce. Ciężko ranny został zabrany do szpitala

Groźny wypadek rowerzysty na Gubałówce. Ciężko ranny został zabrany do szpitala