MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Po czym poznać dobrego karpia? Po oczach. Muszą być wypukłe...
fot. Tradycyjny smażony karp [PRZEPIS]

12 potraw na Wigilię. Jakie potrawy podać na świąteczny stół? Przepisy na dania wigilijne [LISTA]

Po czym poznać dobrego karpia? Po oczach. Muszą być wypukłe i błyszczące. Skrzela ryby muszą mieć intensywny kolor, a skóra powinna być błyszcząca. Mięso musi zachować sprężystość, a zapach ma być delikatny. Można jeszcze wykonać prosty test - ryba zanużona w wodzie nie wypłynie na wierzch. Mając takiego właśnie karpia, możemy bez obawy przystąpić do pracy - mówi Justyna Kelemba. Składniki: karp (ok. 1,5-2 kg) masło klarowane jajka bułka tarta mąka sól Wykonanie: Dzień przed Wigilią karpia, najlepiej około półtorakilogramowego, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i nasolić. Oczywiście należy pamiętać o pozostawieniu kilku łusek. Ponoć włożenie ich do potrfela zapewnia dostatek na cały przyszły rok. Wracając do karpia. Nasolonego zostawić na noc w lodówce. Przed samym podaniem opanierować w mące, osolonych jajkach i bułce tartej. Smażyć na bardzo małym ogniu, na dużej ilości masła.

Zobacz również

Za nami drugi etap rewitalizacji Szlaku Hutniczego

NOWE
Za nami drugi etap rewitalizacji Szlaku Hutniczego

Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych zwiedzili Cypr

NOWE
Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych zwiedzili Cypr

Polecamy

Autostrada A4 Katowice-Kraków. Czy i kiedy przejazd będzie bezpłatny?

Autostrada A4 Katowice-Kraków. Czy i kiedy przejazd będzie bezpłatny?

Nagła zmiana fryzury znanej piosenkarki. Fani jej nie poznali!

Nagła zmiana fryzury znanej piosenkarki. Fani jej nie poznali!

Do Krakowa znów nadciągają burze! Ostrzeżenie na poniedziałek

Do Krakowa znów nadciągają burze! Ostrzeżenie na poniedziałek