7 z 13
Poprzednie
Następne
12 potraw na Wigilię. Jakie potrawy podać na świąteczny stół? Przepisy na dania wigilijne [LISTA]
KGW Paczółtowice działa od 1957 roku. Panie organizują m.in. Dzień Tradycji Ludowej, kolędowanie dla seniorów czy imprezę wiejską powitanie lata. Kapuśniarka z grzybami od lat pojawia się na wigilijnych stołach. Składniki litr soku z kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 1/3 szklanki śmietany łyżka mąki sól, pieprz ugotowane ziemniaki Wykonanie Grzyby namoczyć i ugotować. Sok z kapusty podgrzać. Gdy jest za kwaśny – dodać wodę. Ugotowane grzyby pokroić i wrzucić do soku z kapusty. Gotować ok. 10 minut. Mąkę rozrobić z wodą i zagęścić zupę. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami.